Raňajkové variácie, ktoré vám bránia zhodiť: Týchto sa rozhodne treba vyvarovať, zvyšujú totiž apetít
Sú jedlá, ktorým by ste sa ráno mali vyhnúť. Zvyšujú totiž chuť do jedla a nedokážu vás zasýtiť na dlhší čas. Viete, ktoré to sú?
Všetci sme počuli, že raňajky by mali byť najdôležitejšie jedlo dňa, avšak v dnešnej dobe ich čoraz viac ľudí vynecháva. Či už je za tým fasting, alebo človek nestíha, jedno je isté. To, čo si ráno doprajeme ako prvé zohráva pre organizmus naozaj veľmi dôležitú úlohu.
Neprehliadnite: 8 tipov ako odvodniť organizmus: Zavodňovanie tela vzniká z viacerých dôvodov, zistite ten váš a čo sa s tým dá robiť
Tie najzdravšie raňajky obsahujú kombináciu bielkovín, vlákniny a zdravých tukov, spolu s miernym množstvom nerafinovaných sacharidov na dodanie rýchlej energie. Vďaka tomu sa človek cíti sýty až do obeda.
Žiaľ, mnohé bežné raňajkové jedlá nespĺňajú tieto kritériá a môžu vo vás zanechať pocit hladu krátko po jedle alebo nepríjemnej sýtosti, ktorá vyvolá pocity únavy. Pozrite sa, čo ráno radšej vynechať.
1. Vysoko rafinované obilniny
Napriek príjemne sladkej chuti a rýchlej príprave nie sú práve cereálie ideálnou voľbou na raňajky. Zvyčajne sú plné cukru a majú nízky obsah bielkovín, čo znamená, že rýchlo zvýšia hladinu cukru v krvi. To môže viesť k podráždenosti a hladu, keď začne účinkovať hormón inzulín.
Podobne aj nesladené cereálie, ako sú kukuričné alebo otrubové vločky, majú tendenciu mať nízky obsah bielkovín. Takže aj keď obsahujú menej pridaného cukru, stále to nie je najlepší spôsob, ako začať deň.
2. Palacinky alebo wafle
Palacinky a wafle by ráno tiež mali dostať STOP - ku. Majú vysoký obsah kalórií, tuku a cukru, no chýbajú im bielkoviny a vláknina. Takže aj keď vás dokážu rýchlo zasýtiť, je to na minimum času.
3. Chlieb, či toast s maslom
Chlieb, či toast s maslom sú aza najjednoduchšou raňajkovou kombináciou. Táto možnosť vás však dlho neudrží sýtych, kvôli nedostatku bielkovín. Prevažná väčšina kalórií pochádza zo sacharidov v chlebe a tuku z masla.
Áno je to dobrá voľba, ak si vyberiete celozrnný chlieb a pridáte bielkoviny, ako vajcia, nakrájanú zeleninu ako paradajky, uhorky či čerstvý špenát. Inak nie.
4. Ovocná šťava
Aj keď si možno myslíte, že uhasiť smäd ovocnou šťavou je zdravšie ako pitie sladkých nápojov nie je to najlepšia voľba. Hoci ovocná šťava obsahuje živiny a antioxidanty, má vysoký obsah cukru a nízky obsah vlákniny, čo znamená, že nie je obzvlášť sýta. Preto je vhodnejšia si ráno dať skôr celé ovocie.
5. Sladené a nízkotučné jogurty
Medzi mnohými výhodami jogurtu je, že ide o dobrý zdroj bielkovín a probiotík. Probiotiká sú živé baktérie, ktoré môžu zlepšiť trávenie. Mnohé druhy jogurtov sú však nabité pridaným cukrom, vďaka čomu sú menej zdravé.
Čítajte tiež: 5 potravín, ktoré nám ničia postavu: Nie je to len biely cukor a pečivo
A čo viac, mnohým bola odstránená väčšina alebo všetok obsah tuku, čo znamená, že môžu menej zasýtiť ako plnotučné alternatívy. Dobré je dať si skôr plnotučný, nesladený grécky jogurt. Má vyšší obsah bielkovín a môžete si ho ľahko osladiť čerstvým ovocím.