Presunúť na hlavný obsah

Figovo medová vianočná torta: Dokonalá kombinácia ovocia, orechov a korenia

Recepty

Čas vianočných príprav predovšetkým v podobe vianočného vypekania všelijakých dobrôt, je tu. Preto sa nechajte inšpirovať práve týmto receptom na vianočnú figovo medovú tortu, ktorej kombináciu chutí si zamilujete.

Potrebujete tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm. 

Ingrediencie:

750 g zmiešaného sušeného ovocia
100 g blanšírovaných celých mandlí, nasekaných nahrubo
100 g nasekanej kôry
200 g sušenej figy nasekanej nahrubo
100 g čerešní, nakrájaných na štvrtiny
300 g hladkej múky
1 ČL mletej škorice
1 ČL strúhaného muškátového orieška
kôra z 1 citróna
250 g jemne osoleného masla
250 g kryštálového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
2 PL medu
1 PL melasy
4 veľké vajcia
½ ČL sódy bikarbóny
1 PL mlieka
3 PL brandy a naviac 

Mohlo by vás zaujímať: Vianočné pečenie: Rezy podľa majstra Sachera

Postup prípravy:

Predhrejte rúru na cca140 stupňov Celzia. Dno a boky tortovej formy s priemerom vysteľte najskôr dvojitou vrstvou hnedého papiera a potom dvojitou vrstvou pergamenu. Vo veľkej mise zmiešame ovocie, mandle, kôru, figy a čerešne. Dobre zmiešajte a pridajte múku, korenie a citrónovú kôru. 

V samostatnej miske dôkladne rozšľahajte maslo a cukor, potom pridajte vanilkový extrakt, med a melasu. Stále šľahajte, pridajte vajcia a potom vmiešajte zmes ovocia a múky. V mlieku rozpustite sódu bikarbónu a dôkladne premiešajte. Po lyžičkách pridávajte brandy, kým nezískate mäkkú kvapkavú konzistenciu.

Čítajte tiež: Začnite už teraz! Pripravte si podľa nášho receptu najlepšie vianočné medovníky, aké ste jedli

Cesto vyklopte do tortovej formy a zadnou stranou lyžice urobte v strede zápražku. Pečte 3 a ½ hodiny, potom vložte špajľu, ak vyjde čistá, je hotová. Ak je na špajdle nejaký koláčový mix, dajte mu ešte 10 minút a vyskúšajte pichnúť znova. Keď je to cesto hotové, vyberte koláč z rúry a nechajte vychladnúť v tortovej forme. Na druhý deň vyberte z formy, zabaľte do nového mastného papiera a vložte do vzduchotesnej nádoby, aby vydržal čo najdlhšie. V priebehu dní o môžete párkrát rozbaliť a vždy pokvapkať trochou spomínaného brandy. 

Neprehliadnite: Vianočné pečenie, ktoré milujeme: Recepty na linecké či medovníky na moderný spôsob

Dobrú chuť!