Francúzsky toast s pomarančom a ďatlami preliaty limetkovým karamelom: Skvelý raňajkový dezert
Popoludňajší dezert alebo hviezdne raňajky? Tento recept dodá tomuto rannému základu sladký nádych. Je len na vás, kedy si ho doprajete...
Ingrediencie:
6 vajec
½ l plnotučného mlieka
75 g práškového cukru
1 ČL pasty z vanilkových strukov
jemne nastrúhaná kôra z 2 citrónov
4 x 1,5 cm hrubé plátky kysnutého cesta
80 g nasekaného masla
2 ČL čistého práškového cukru plus extra na posypanie
2 pomaranče, olúpané, nakrájané na kúsky
100 g čerstvých ďatlí, zbavených kôstok, nakrájaných na štvrtiny
2 vetvičky mäty, nasekanej nadrobno
opekané makadamiové orechy na servírovanie (môžu, nemusia byť)
Karamel na preliatie:
125 g tmavého trstinového cukru
1 struk rozdrveného kardamónu
šťava z 1/2 limetky
Mohlo by vás zaujímať: Sladké raňajkové pohladenie: Ryžový puding s malinami a javorovým sirupom
Postup prípravy:
Na prípravu karamelu dajte do malého hrnca trstinový cukor, kardamón a 50 ml vody. Priveďte do varu, za občasného miešania 2 minúty alebo kým sa cukor nerozpustí. Odstráňte z tepla a primiešajte limetkovú šťavu. Odložte takto urobený karamel bokom.
Na prípravu francúzskeho toastu vložte do misky vajcia, mlieko, cukor, vanilku, kôru a štipku soli a šľahajte, kým sa zmes nespojí. Kvások vložte do plytkej misky v jednej vrstve, zalejeme vaječnou zmesou a necháme 30 minút nakysnúť, pričom kvások v polovici otočíme.
Roztopte polovicu masla vo veľkej panvici na strednom ohni. Po spenení vložte 2 kusy namočeného kysnutého cesta do panvice a pečte 4 minúty alebo do svetlozlata. Pomocou jemného sitka poprášte každý plátok kysnutého cesta 1/2 ČL krupicového cukru, potom otočte a vpečte znova 2 minúty alebo dozlatista.
Čítajte tiež: Banana bread s čerstvými figami a slaným karamelom: Ideálny raňajkový dezert
Preložte na tanier voľne prikrytý fóliou, aby zostali pláty teplé. Opakujte so zvyšnými 40 g masla, kysnutým kváskom a 1/2 ČL krupicového cukru.
Medzitým v malej miske zmiešajte kúsky pomaranča, ďatlí a rozdrvenú mätu. Rozdeľte francúzsky toast medzi servírovacie taniere. Navrch nalejte lyžicou limetkový karamel. Dajte za PL zmesi z pomaranča, ďatlí a mäty. Posypte makadamiovými orechmi a poprášte extra práškovým cukrom. Ihneď podávajte.
Tip pre vás: Medzi vrstvu francúzskeho toastu, zmesi pomaranča, datlí a mäty a karamelu môžete dať aj kopček svojej obľúbenej zmrzliny pre ešte lepšiu chuť.
Neprehliadnite: Jogurtová miska plná bielkovín: Tieto rýchle raňajky si budete chcieť dopriať každé víkendové letné ráno
Dobrú chuť!