Talianska smotanová torta s kokosovou vôňou: Chrumkavá poleva z domáceho smotanového syra a hrsti orechov
Taká sladká, taká aromatická, bohato vrstvená, s lahodnou krémovou polevou a chrumkavá vďaka hrsti nasekaných pekanových orechov. Taká dokáže byť len talianska smotanová torta, ktorú si musíte rozhodne doma pripraviť.
Na prípravu budeme potrebovať tri okrúhle tortové formy s priemerom cca 20 – 25 cm.
Ingrediencie na cesto:
1/2 šálky zmäknutého masla
2 šálky kryštálového cukru
5 veľkých oddelených vajec izbovej teploty
1 ČL vanilkového extraktu
2 šálky polohrubej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1 šálka cmaru
1 a 1/2 šálky sladeného strúhaného kokosu
1 šálka nasekaných pekanových orechov
kokos na vysypanie tortových foriem
Mohlo by vás zaujímať: Sladkosť pre dospelých: Vyskúšajte tento kávovo pekanový koláč v podobe lahodných štvorčekov
Krémová syrová poleva:
2 250 g vaničky smotanového syra, napr. Philadelphia alebo postačia aj 2 kelínky bánoveckej nátierky bez príchute
3/4 šálky zmäknutého masla
6 šálok práškového cukru
1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu
3/4 šálky nasekaných pekanových orechov
Postup prípravy:
Najskôr si pripravíme cesto na korpus. Predhrejeme rúru na 200° C. Tri okrúhle tortové formy na pečenie si vymastíme zmäknutým maslom a vysypeme strúhaným kokosom.
Vo veľkej mise zmixujeme maslo a cukor, až kým nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi päť až sedem minút. Zašľaháme žĺtky a vanilkový extrakt. Múku a sódu bikarbónu zmiešame a striedavo s cmarom pridávame do smotanovej zmesi. Šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja. Vmiešame strúhaný kokos a nasekané pekanové orechy.
Čítajte tiež: Mrkvová torta, o akej sa vám ani nesnívalo: Toto jednoducho musíte vyskúšať
V zvlášť miske si vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Zapracujeme do cesta postupne zmes na cesto prelejeme rovnomerne do troch vymastených a vysypaných tortových foriem. Pečieme cca 20-25 minút pri teplote 170 - 180° C. Potom necháme ochladiť v tortových formách a až potom vyklopíme na dosku.
Ako nám bude cesto chladnúť, pripravíme si krémovú syrovú polevu. Vyšľaháme smotanový syr a maslo dotuha. Zašľaháme práškový cukor a vanilkový extrakt, až kým nebude zmes nadýchaná.
Vmiešame nasekané pekanové orechy. Polevu rozotrieme rovnomerne medzi vrstvy upečených pagáčov a to aj po povrchu a na bokoch.
Neprehliadnite: Čokoládovo orechová Pavlovka s madeirou a mandarínkami: Skvelý zimný recept
Takto pripravenú taliansku smotanovú tortu necháme odležať v chladničke aj jeden deň.
Dobrú chuť!