Presunúť na hlavný obsah

Talianska smotanová torta s kokosovou vôňou: Chrumkavá poleva z domáceho smotanového syra a hrsti orechov

Recepty

Taká sladká, taká aromatická, bohato vrstvená, s lahodnou krémovou polevou a chrumkavá vďaka hrsti nasekaných pekanových orechov. Taká dokáže byť len talianska smotanová torta, ktorú si musíte rozhodne doma pripraviť.

Na prípravu budeme potrebovať tri okrúhle tortové formy s priemerom cca 20 – 25 cm. 

Ingrediencie na cesto:  

1/2 šálky zmäknutého masla 

2 šálky kryštálového cukru

5 veľkých  oddelených vajec izbovej teploty

1 ČL vanilkového extraktu

2 šálky polohrubej múky

1 ČL sódy bikarbóny

1 šálka cmaru

1 a 1/2 šálky sladeného strúhaného kokosu

1 šálka nasekaných pekanových orechov

kokos na vysypanie tortových foriem

Mohlo by vás zaujímať: Sladkosť pre dospelých: Vyskúšajte tento kávovo pekanový koláč v podobe lahodných štvorčekov

Krémová syrová poleva: 

2 250 g vaničky smotanového syra, napr. Philadelphia alebo postačia aj 2 kelínky bánoveckej nátierky bez príchute 

3/4 šálky zmäknutého masla 

6 šálok práškového cukru

1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu

3/4 šálky nasekaných pekanových orechov

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme cesto na korpus. Predhrejeme rúru na 200° C. Tri okrúhle tortové formy na pečenie si vymastíme zmäknutým maslom a vysypeme strúhaným kokosom. 

Vo veľkej mise zmixujeme maslo a cukor, až kým nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi päť až sedem minút. Zašľaháme žĺtky a vanilkový extrakt. Múku a sódu bikarbónu zmiešame a striedavo s cmarom pridávame do smotanovej zmesi. Šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja. Vmiešame strúhaný kokos a nasekané pekanové orechy.

Čítajte tiež: Mrkvová torta, o akej sa vám ani nesnívalo: Toto jednoducho musíte vyskúšať

V zvlášť miske si vyšľaháme bielka  na tuhý sneh. Zapracujeme do cesta postupne zmes na cesto prelejeme rovnomerne do troch vymastených a vysypaných tortových foriem. Pečieme cca 20-25 minút pri teplote 170 - 180° C. Potom necháme ochladiť v tortových formách a až potom vyklopíme na dosku. 

Ako nám bude cesto chladnúť, pripravíme si krémovú syrovú polevu. Vyšľaháme smotanový syr a maslo dotuha. Zašľaháme práškový cukor a vanilkový extrakt, až kým nebude zmes nadýchaná.

Vmiešame nasekané pekanové orechy. Polevu rozotrieme rovnomerne medzi vrstvy upečených pagáčov a to aj po povrchu a na bokoch. 

Neprehliadnite: Čokoládovo orechová Pavlovka s madeirou a mandarínkami: Skvelý zimný recept

Takto pripravenú taliansku smotanovú tortu necháme odležať v chladničke aj jeden deň. 

Dobrú chuť!