Sicílska pizza, ktorú si môžete pripraviť aj doma: Na to, aby cesto bolo nadýchané, potrebujete vedieť toto
Občas treba zhrešiť a k letu na terase jednoznačne patrí aj chrumkavá tenká pizza. Tak, ako ju vedia robiť Taliani, to nevie nikto, no priblížiť sa môžete.
Suroviny na cesto:
500 g hladkej múky
2 ČL soli
1ČL cukru
3PL olivového oleja
30 cl vody
Tip na ľahký obed: Špagety s domácim bazalkovým pestom a praženými mandľami
Suroviny na oblohu:
8-10 ks stredne veľkých dozretých paradajok
2-3 strúčiky cesnaku
Olivový olej
Soľ
Bylinky/korenie
Proscuitto
Syr mozzarela
Postup:
V prvom rade rozdrobte droždie, pridajte vodu a štipku cukru. Počkajte, kým sa vytvorí kvások. Hladkú múku nasypte do misky, ktorej okraje posypte soľou a do stredu vložte kvások. Do tejto zmesi potom pridajte cukor, olej a pomaly zalejte vodou tak, aby vám nevznikli hrudky. Takto pripravenú zmes premieste poriadne rukami. Ak by bolo cesto riedke, pridajte múku, ak husté, nebojte sa pridať viac vlažnej vody. Necháme kysnúť minimálne dve hodiny, až kým sa cesto nenafúkne.
Cesto potom poprášte múkou a rozložte na vymastený plech. Hrúbku podľa vlastnej preferencie, no z tohto cesta pokojne pripravíte aj dve pizze. Ideálne je nechať zabalené ešte v utierke a kysnúť ďalších 15 minút.
Neprehliadnite: Chutné zeleninové gaspacho: Polievka mnohých vôní, ktorá zasýti a dodá telu veľa živín
Namiesto paradajkového pretlaku použijeme paradajky Do vriacej vody ich dáme umyté variť a počkáme, kým nezmäknú. Potom ich ošúpeme (kto nechce, nemusí šúpať), rozpučíme a dáme na panvicu s olivovým olejom, na ktorom predtým opečieme strúčiky cesnaku. Pridáme lyžicu cukru (alebo stéviu), oregano, soľ, nasekanú bazalku.
Cesto potrieme olivovým olejom zmiešaným s cesnakom, potom paradajkovou zmesou a surovinami na oblohu podľa chuti. My sme dali proscuitto, čerstvú rukolu a mozzarelu.
Dobrú chuť!