Jačmeň ako skvelý zdroj vlákniny: Zbaví vás nafúknutého brucha a je prevenciou proti tomuto druhu rakoviny
Jačmeň v rôznych podobách nám pomáha najmä v zimnom období bojovať s viacerými faktormi. Toto sú najdôležitejšie z nich, s ktorými by ste sa mali oboznámiť.
Hoci má veľa z nás jačmeň doma v komore, málo z nás pozná jeho skutočné tajomstvo zdravia a krásy. Nehovoriac o možnostiach, ako jačmeň zaradiť do svojho jedálnička. Tých je hneď niekoľko... Môžete si urobiť z neho chutnú raňajkovú kašu, použiť jačmennú múku na pečenie, pridať ho do polievok, dusených jedál alebo šalátov, používať sladový jačmeň ako sladidlo, či skúsiť piť šťavu z jačmennej trávy.
Znižuje cholesterol a viscerálny tuk
Jedna japonská štúdia sledovala mužov s vysokým cholesterolom a zistila, že pridanie jačmeňa k ich diéte výrazne znižuje cholesterol a viscerálny tuk, ktoré prispievajú k problémom a ochoreniam srdca. Preto je viac než vhodné, zaradiť ho do jedálnička na zimu, kedy máme tendenciu dopovať sa väčším obsahom tukov.
Mohlo by vás zaijímať: O tejto superpotavine ste určite ešte nepočuli: Práve tento malý zázrak sa postará o zdravie vašej pleti
Redukuje váhu
Vďaka tomu, že má pomerne nízky obsah kalórií, je plný esenciálnych aminokyselín a vlákniny, upravuje hladinu cukru v krvi, čím sa vyhýba cukrom, ktoré sú zvyčajne spojené s ukladaním tukov. Najlepšie pre nás je dopriať si ho v podobe raňajkovej kaše, pretože nám poskytne energiu a udrží pocit spokojnosti nielen na začiatok dňa. Práve v tomto zimnom období to teda môže byť pre nás vhodná forma ako si ustrážiť hmotnosť.
Pomáha opravovať a vyvíjať telesné tkanivo
Jačmeň je bohatý na fosfor, ktorý pomáha regenerácii buniek a tým pri tvorbe kostí, pretože je základným stavebným prvkom genetického kódu a hrá teda dôležitú úlohu v bunkových procesoch.
Pre ženy proti rakovine prsníka
Britskí vedci zase zistili, že jačmeň v jedálničku ženy pred menopauzou znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka až o 50% a po menopauze o 34%. Preto by ho ženy mali jesť počas celého svojho života ako prevenciu v ktoromkoľvek ročnom období.
Šťava z jačmennej trávy skvelá na trávenie
Vhodný spôsob, ako podporiť naše trávenie počas tohto náročného zimného obdobia je napríklad aj to, že zaradíme do nášho pitného režimu aj šťavu z jačmennej trávy, ktorá zrýchľuje metabolizmus, a tým spôsobuje, že sa necítime až takí nafúknutí.
Čítajte tiež: Je pre telo vhodné jesť surové ovsené vločky? Ak si ich pripravíte takto, nebude vás nafukovať a schudnete
Jačmeň zlepšuje imunitu
Jačmeň ako bohatý zdroj rastlinných lignanov vytvára priateľskú flóru v našich črevách, a pre vysoký obsah vitamínu C, podporuje aj našu imunitu, ktorá je počas zimy vystavená viacerým nástrahám.
Pomáha proti únave
Množstvo železa, ktoré jačmeň obsahuje spôsobuje zase to, že zvyšuje objem krvi a zabraňuje chudokrvnosti, čím pomáha najmä anemikom, ale zároveň aj nám ostatným, ktorí sa cítime v zimnom období viac unavení.
Prispieva k zdravej pokožke tela
Dobre vieme, že najmä v zime je naša pokožka tela vystavená viacerým neželaným veciam, ako vetru, mrazu a ďalším. Vďaka tomu, že jačmeň je nabitý spomínaným vitamínom C, antioxidantami a minerálmi, znižuje zápal v tele a vďaku selénu zachováva zase elasticitu. Tým podporuje zdravé telo aj navonok v podobe zdravej pokožky.
Jačmeň na zdravé vlasy, ich rast, farbu a proti vypadávaniu
Nutričné nedostatky sa často odrážajú práve vo vlasoch. Nehovoriac o tom, že aj samotná zima dá vlasom naozaj zabrať. Jačmeň práve vďaka vitálnym minerálom, vitamínom a antioxidantom podporuje zdravé vlasy. Tiež obsahuje látky ako tiamín či niacín a prokyanidín B-3, ktoré podporujú rast vlasov. No a vďaka obsahu železa a medi zase jačmeň pôsobí aktívne aj proti vypadávaniu vlasov, pretože zvyšuje produkciu červených krviniek. Okrem iného, meď v jačmeni spôsobuje aj to, že vytvára pigment na farbu vlasov.
Neprehliadnite: Kombinácia potravín, ktorá zaručí prirodzenú očistu čriev: Zbavte sa nafúknutého brucha
Podporuje optimálne zdravie
Vláknina a selén sú vhodnou prevenciou v boji proti rakovine hrubého čreva. Selén je okrem toho aj nevyhnutnou súčasťou zdravia štítnej žľazy a opravuje poškodené bunky v tele. Jačmeň je teda antioxidačnou obranou a imunitným piliérom v jednom.