Presunúť na hlavný obsah

Smotanová panna cotta a pomarančom: Sladká exotická letná bodka za krásnym dňom

Recepty

Jej textúra sa vám bude rozplývať na jazyku a jej chuť spôsobí explóziu všetkých vašich chutí. Panna cotta predstavuje dokonalý dezert, ktorý si môžete vychutnať aj počas toho najhorúcejšieho dňa. Najlepšie je totiž chladená.

Jemná chuť smotany sa v tomto recepte nemieša s klasickým malým bobuľovým ovocím. Samozrejme, aj v takom znení je panna cotta chutná, avšak tak je najznámejšia. Toto leto si však oslaďte pomarančom a štipkou vanilky. Jej chuť si zamilujete na prvý hlt!

Prečítajte si tiež: Letná forma zdravej večere: Pečené batáty plnené syrom a jarnou cibuľkou

Na prípravu budete potrebovať: 

400 ml smotany na šľahanie
200 ml smotany na varenie
60 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vanilkový lusk
5 plátkovej želatíny
1 pomaranč 
Olej
Med

Mohlo by vás zaujímať: Zdravý ranný budíček: Chia puding plný vitamínov z čerstvého ovocia

Postup:

1. V prvom rade si v miske pripravte želatínu podľa návodu na obale. Je potrebné ju nechať naboptnať asi v pol litry studenej vody, aby bola použiteľná na stuženie smotany.

2. Panna cotta sa robí do malých mištičiek, či pohárikov, preto si ich vyložte na kuchynskú dosku a postupne každý jeden z nich prepláchnite studenou vodou. Na túto dávku smotany budete potrebovať 4 misky.

3. Do menšieho kastrólika nalejte všetky tri smotany, pridajte cukor, vanilkový cukor a vnútro vanilkové lusku. Túto smotanovú zmes priveďte do varu a následne odstavte z platne. 

4. Želatínu vyžmýkajte, a vráťte ju späť do misky, v ktorej bola namočená. Tam prilejte asi tretinu vrelej smotany a poriadne premiešajte, aby zo želatíny nezostali hrudky. Následne smotanu aj so želatínu zlejte do hrnca s dvoma tretinami smotany a opäť poriadne premiešajte.

5. Zmes rozdeľte do mištičiek a nechajte stuhnúť. Pre urýchlenie procesu, vložte misky do chladničky a nechajte ich tam aspoň po dobu 5 hodín. 

6. Pred podávaní dezert vyklopte na malý tanierik, pomaranč zľahka poduste na kúsku oleja aj s medom aby ste získali teplo- studený kontrast chutí. Vrch dezertu môžete poprášiť vanilkovým cukrom alebo len kúskom hnedého cukru presne podľa vašej chuti.

Dobrú chuť!