Presunúť na hlavný obsah

Veľká jarná očista hrubého čreva: Vzorový detox jedálniček, ktorý vás postupne zbaví toxínov a odľahčí

Zdravie

Profesionálny fitness tréner Michael Achberger pre vás zostavil vzorový detox jedálniček, ktorý vám pomôže dostať sa späť do formy. Leto je totiž za dverami a nenechávajte nič na poslednú chvíľu!

Po zime je ľudské telo unavené a plné toxínov. Akonáhle prídu prvé jarné dni plné slniečka, dáva nám to najavo únavou. To je veľmi nepríjemné a oslabuje nás to.

Prečítajte si: Kombinácia byliniek, ktorá vás okamžite zbaví rannej únavy: Prekvapí vás, ako ľahko dokáže nahradiť kávu

Po zime trpíte nedostatkom vitamínu D

Jarné obdobie znamená, že sa vy aj celá príroda prebúdzate zo zimnej letargie. Opúšťate teplo domova, čo nemusí byť vždy príjemné. Ste unavení po dlhom období, kedy ste príliš nechodili von. Mali ste nedostatok slnečného svitu a tým samozrejme ľudské telo trpí. Ak nemáte slnečný svit, tvorí sa vám nižšia hladina vitamínu D. Tento vitamín totiž vzniká pôsobením ultrafialového žiarenia. Keď ho nemáte, je oslabená vaša imunita a telo je náchylnejšie na ochorenia.

Využite preto jar ako doping. Snažte sa zdržiavať na jarnom slnku, dýchať čerstvý vzduch, hýbať sa, ale aj primerane odpočívať. Spite ideálne sedem hodín denne. A predovšetkým nezabúdajte, že jar by sa mala prispôsobiť aj vaša strava.

Nájdite si zdroje

Dôležité je predovšetkým doplniť vitamíny. Zamerajte sa na potraviny, ktoré sú zdrojom vitamínu D. Nájdete ho napríklad vo vajciach alebo tiež v rybách. Avšak ani ostatné vitamíny A, B skupiny, C a ďalšie nezanedbávajte.

Zostavte si pestrý jedálniček, ktorý bude plný ľahkej jarnej zeleniny a vitamínových bômb. Zabudnite raz a navždy na hutné zimné jedla plné sacharidov a tukov. Vymeňte ich za čerstvú jarnú zeleninu. Pažítka, jarná cibuľka, žerucha, to všetko sa môže stať súčasťou nátierok pripravovaných na raňajky v kombinácii s celozrnným chlebom či pečivom.

Vymeňte prílohy za väčšie množstvo zeleniny

Koreňová zelenina ako mrkva, zeler či petržlen je ideálna na prípravu čerstvého zeleninového vývaru, ale rovnako dobre poslúži ako príloha k mäsu varená na pare alebo dusená.
Skúste vymeniť prílohy v podobe zemiakov či ryže aspoň občas za dusenú či ešte lepšie na pare pripravovanú zeleninu. Ideálne sa k tomu hodí napríklad brokolica, ktorá navyše obsahuje veľmi dôležitú kyselinu listovú alebo železo. Do studenej kuchyne sa hodia reďkovky.

Objavujte rôzne druhy šalátov i naklíčené plody

Existuje mnoho druhov zelených šalátov, ktoré sa hodia k príprave miešaných šalátov spoločne s ďalšou zeleninou. Vyskúšajte napríklad hlávkový šalát, čakanku poľnú, rukolu, rímsky šalát, ľadový šalát. Ponuka na farmárskych trhoch alebo v supermarketoch je široká, preto ju neváhajte využiť. Objavujte tiež zabudnuté druhy zeleniny, napríklad v posledných rokoch je populárna špargľa, ktorej sezóna tiež onedlho príde. Výbornou jarnou stravou sú naklíčené plody, ktoré vám dodajú veľa enzýmov, napríklad žerucha či šošovka.

Jedzte všetko zelené

Zásady, ako správne jesť a chudnúť pritom nie sú nijako zložité. Keď si osvojíte zopár jednoduchých pravidiel, uvidíte, že je možné si váhu celkom dobre udržať. Predovšetkým pri zostavovaní jedálnička a príprave jedál tipujte na čerstvé sezónne potraviny, na jar predovšetkým všetko zelené. Zaraďujte do jedálnička maximum čerstvého ovocia a zeleniny. Ranná a dopoludňajšia jarná strava by mala vyvážene kombinovať sacharidy a proteíny, pretože ráno a dopoludnia telo najlepšie spaľuje. V popoludňajších a večerných hodinách už sacharidy obmedzujte.
Chutná jarná strava vám pomôže udržať si potrebnú hmotnosť a zaistí dostatok živín. S pomocou zdravého a pestrého jedálnička jarnú únavu zvládnete a dobijete energiu.

Neprehliadnite: Objavte nápoj, ktorý vás zbaví ranného nafukovania brucha: Takto sa zobudíte o kilo ľahšia

Jarný jedálniček na 3 dni:

1. deň

Raňajky: Celozrnný rožok, reďkovková nátierka;
Dopoludňajšia desiata: Jablko;
Obed: Dusené kuracie mäso s pórom a varenými zemiakmi;
Olovrant: Miešaný zelený šalát;
Večera: Vývar z koreňovej zeleniny s rozšľahaným vajcom

2. deň

Raňajky: Celozrnný chlieb, nátierka s žeruchou;
Dopoludňajšia desiata: Hruška;
Obed: Kuracie špízy, hlávkový šalát s reďkovkami;
Olovrant: Šalát z rukoly poľnej s parmezánom;
Večera: Špenát, varené zemiaky, vajcia

3. deň

Raňajky: Cornbageta s nátierkou z cream cheesu a čerstvej jarnej cibuľky;
Dopoludňajšia desiata: Pomaranč;
Obed: Pečený pstruh s dusenou brokolicou;
Olovrant: Špenátový šalát s klíčky z žeruchy;
Večera: Plnka z mladej žihľavy s údeným mäsom, varené zemiaky