Presunúť na hlavný obsah

Do podnikania sa pustili počas pandémie. Mariana a Pavol prinášajú na trh kvalitné slovenské čaje

Lifestyle

Napriek tomu, že do sveta podnikania nevstúpili za ideálnych okolností, sa im podarilo vybudovať silnú značku. Manželia Veselí priniesli na slovenskú scénu vysoko kvalitné zmesi, ktoré predávajú pod značkou Veselý čaj.

Čaj verzus káva.. jeden z nekonečných bojov. Aký tím ste vy a prečo?

Samozrejme, že „kopeme“ za tím čaj...ale nepohrdneme ani dobrou kávou! Náš život je však úzko spätý práve s čajom. Vždy sme mali radi čaj, ale do skutočného sveta čajov sme začali prenikať až po tom, ako sme si uvedomili, že keď cestujete s deťmi a chcete im  napríklad na čerpacej stanici kúpiť niečo na pitie, okrem čistej vody alebo sýteného nápoja v plaste nebolo veľmi na výber. Chceli sme napríklad ľadový čaj, ale skutočný, nie v PET fľaši a dochucovaný. Tak sme začali uvažovať nad tým, že by sme túto dieru na trhu vyplnili. Pomaly sme začali prenikať do tajov „čajovej ríše“, a tak sa začal písať náš čajový príbeh s originálnymi sypanými čajovými zmesami, ktoré sú určené malým aj veľkým. 

Človek nemusí byť expert na to, aby vedel, že čaje ponúkajú množstvo benefitov.. prečo by sa však človek mal zamerať na kvalitu?

Na kvalitu by sme sa mali zamerať najmä preto, lebo nie je jedno, aký čaj pijeme. Malo by nám záležať na tom, čo si do nášho tela dávame. Vo chvíli, keď si kupujeme čaj, by sme mali myslieť na to, aby samotné pitie nebolo iba chvíľkovým pôžitkom, ale aby malo na náš organizmus aj blahodárne účinky. A verte, že vo chvíli, keď okúsite chuť kvalitnej čajovej zmesi, až vtedy si uvedomíte, že siahnuť v obchode po kvalite ma naozaj význam, to vám garantujeme.

Prečítajte si: Z Ameriky si priniesla to, čo jej chýbalo. Janka si na Slovensku založila sladký biznis La Caramela

Vedeli by ste pre laikov vysvetliť rozdiel medzi sypaným a sáčkovým čajom? 

Sypaný čaj je vždy kvalitnejší než čaj v nálevových vrecúškach. Tie zvyčajne obsahujú príliš malé a príliš vysušené časti čajových lístkov, kvetov alebo bylín, takže sa z nich nemôžu uvoľniť dobré látky, napríklad esenciálne oleje, ktoré sú inak v čaji obsiahnuté. Navyše sa v úzkych vreckách nemôžu ingrediencie naplno rozpínať. Kvalitný sypaný čaj v pyramídkach však takú možnosť má. Čím väčšie sú ingrediencie, z ktorých je čaj zložený, tým vyššia záruka, že ide o kvalitu a vyššia šanca, že bude chutiť naozaj výborne. Ďalším znakom, že čaj je kvalitný, je zoznam jeho zložiek na obale. O tom, či obsahuje éčka a dôležité je aj to, či sa píše o aróme. Najmä ovocné čaje totiž treba dovoňať, ale nie je jedno čím. Keď si k nemu privoniate, mali by ste tam jeho zložky skutočne cítiť.

Inak, na chvíľu by som odbočila k samotnému podnikaniu. Vraví sa, že podnikať s rodinou je celkom náročné a rizikové... vy ste však do toho išli. Ako to zvládate?

Aspoň sa po rokoch manželstva máme o čom baviť. :)
Samotné podnikanie nám dáva možnosť byť pánom svojho času, a tak si rozdeliť efektívne čas medzi prácu a rodinu, čo je pri našich dvoch škôlkaroch veľmi dôležité. V korporáte sme takú možnosť nemali. Zatiaľ nám to funguje výborne. Máme rozdelené svoje úlohy a povinnosti. Pri dôležitých rozhodnutiach sa vždy spolu poradíme. Večer, keď uložíme deti, si miesto pozerania TV často dáme diskusiu a riešime otvorené otázky. Vieme však aj „vypnúť“ a povedať si, že dnes sa už o čajoch nebavíme. 

Ako vám vôbec napadlo podnikať s čajmi? 

Už dlho sme vedeli, že chceme mať niečo vlastné, čomu sa budeme venovať a čo nás bude napĺňať. V oblasti chutných a kvalitných sypaných čajov sme videli na Slovensku dieru na trhu. Keď sme našim deťom chceli pripraviť chutný čaj, dlho sme hľadali taký, ktorý neobsahuje umelé farbivá a zbytočné dochucovadlá. My doma často miesto kávy pijeme zelený čaj. S ním sme mali tiež problém kúpiť si taký, ktorý nebude horkastý, ale bude chutný. Tiež sme hľadali alternatívu zdravej bonboniéry, resp. malej pozornosti, ktorú pri návšteve darujete rodine, kamarátke, či pani učiteľke. Toto všetko sme dali do kopy, a tak si dnes viete kúpiť nielen výborný čaj, ale máte rovno aj možnosť zaobstarania si milého zdravého darčeka. 

V čom sa váš sortiment líši od tých ostatných?

Filozofia našej spoločnosti stojí na dvoch pilieroch – na kvalitných produktoch a na tom, že keď môžeme niečo urobiť pre ekológiu a životné prostredie, urobíme to. Preto sme plastové lepiace pásky nahradili papierovými, voľné miesto v škatuliach s objednávkami z e-shopu nevypĺňame ďalšími plastmi, ale opäť papierom a sypané čaje plníme aj do sklenených nádob s drevenými vrchnákmi a taktiež máme aj refill balenia, ktoré si naši zákazníci môžu opätovne napĺňať.

Výber čajov Veselý Čaj je naozaj široký. Za tie roky sme ich otestovali stovky. Každý jeden sme ovoniavali, skúšali, ako chutí teplý, studený, akú má farbu. Každý atribút sme bodovali a len čaje s najvyšším počtom bodov sme sa rozhodli ponúknuť zákazníkom. V ponuke máme okrem kvalitnej klasiky v bio kvalite aj rôzne zaujímavosti, napríklad ovocný čaj s burizónmi, zelený čaj s pukancami či s kandizovaným ovocím a zatiaľ nie veľmi známa chuť čaju honeybush. Čaje, ktoré prinášame na slovenský trh, nie sú bežné čaje, ktoré pijeme, keď sme chorí alebo na raňajky. Sú to jedinečné, starostlivo vyberané zmesi zelených a čiernych čajov, ovocia, zeleniny, byliniek a ingrediencií, ktoré by ste bežne v čaji nečakali. Ich kombináciou vznikli fantastické chute a zmesi prospešné pre zdravie. Veríme, že pitie našich čajov prinesie zážitok, zlepší náladu, obohatí telo a poteší ducha.

Neprehliadnite: Aj žena na materskej dokáže rozbehnúť biznis. Andrea podporuje remeslá a plní si rozprávkové sny

Spomínate, že sa nejedná o bežné čaje - odkiaľ teda čerpáte suroviny?

Výroba spočíva v správnom pomere zmiešania ingrediencií každej zmesi. Tú následne ešte pri balení kontrolujeme. Suroviny čerpáme z celej EÚ aj mimo nej. Napríklad jablká sú zo Španielska, mäta z Maroka, kamilky zo Slovenska, levanduľa z Holandska a ibištek z Turecka. Obaly nám dodávajú slovenský dodávatelia. Všetky krabičky, obaly, či etikety sú práve od nich. 

Dnes ste už pomerne slušne rozbehnutým brandom na Slovensku, no nedá sa mi neopýtať - aké sú vaše vízie, najbližšie plány do budúcna?

Radi by sme boli dostupní v každom väčšom meste a tiež by sme sa radi posunuli za hranice, a to do Čiech. Plánujeme portfólio, ktoré v tomto momente tvoria sypané čaje v sklenených dózach, atraktívne čaje v darčekovom balení a príslušenstvo na prípravu čaju, postupne rozširovať o ďalšie nevšedné a kvalitné produkty, ktoré s čajom súvisia. Majú to byť čajové sviečky, čajové vône či čajové sušienky. Všetko v bio kvalite a s ohľadom na životné prostredie.

Ďalším z cieľov je dostať sa do kaviarní a reštaurácií. Už tu máme aj prvé lastovičky, ktoré sa nevedia dočkať znovuotvorenia. Veľmi by sa nám páčilo povýšiť pitie čaju v týchto zariadeniach na vyššiu úroveň. Aby sa predaj horúcej vody s vrecúškom čaju zmenil na skutočný zážitok pre zmysly s reálnymi benefitmi pre konzumentov.

Mohlo by vás zaujímať: Od umývania riadu až po majiteľa jednej z najobľúbenejších reštaurácií na Slovensku. Rozhovor s Andreom Enom