Vianočné klenoty známych Sloveniek: Tieto recepty sú ich rodinným striebrom, nám ich prezradili
Aj vy sa už neviete dočkať vianočného pečenia? Nám známe krásky prezradili ich obľúbené recepty, ktoré sú pre ne malým rodinným klenotom. Inšpirujte sa ich receptami.
Veronika Vágnerová
Ja každoročne nedám dopustiť na Vianočnú zimnú Pavlovku. Pridávam do mascarpone aj kokos, ozdobím to granátovým jablkom a malými mandarinkami. Prípadne kokos môžete dať aj do vyšľahaného snehu.
Vianočná zimná Pavlovka
Ingrediencie:
- 4 bielky
- 200 g krupicového cukru
- 1 ČL bieleho vínneho octu
- 1 PL kukuričného škrobu
Krém:
- 250 g mascarpone
- 3 PL mletý kokos
- cca 2 dl šľahačkovej smotany
- 1 vanilkový cukor
POSTUP
Bielky vyšľaháte, pridáte postupne aj cukor a šľaháte 5-6 minút. Nakoniec primiešate aj škrob aj ocot. Na plech si pripravte papier na pečenie a predkreslite kruh s priemerom 20 cm. Vyšľahaný a pevný sneh dajte do tohto kruhu a lyžicou vytvarujte taký tvar torty, aký chcete. V strede snehu urobte priehlbinku, kam neskôr pôjde krém. Vložte do rúry a sušte pri teplote 120 stupňov cca hodinu a pol. Na krém si vyšľahajte mascarpone s cukrom, pridajte mletý kokos. Nakoniec zašľahajte aj šľahačkovú smotanu. Krém navrstvite na tortu a ozdobte.
Simona Brnová
Ja pečiem každý rok veľa a veľa a veľa a veľmi rada. (úsmev) Väčšinou začnem už začiatkom decembra. Mám svoje rokmi overené recepty na medovníky, robím aj klasické aj bezlepkové kvôli malému, ďalej sú to linecké koláčiky a mojou špecialitou sú vanilkové rožky.
Prečítajte si: Český slávik 21: Monika Bagárová zožala za výber róby najväčší úspech, zlatého slávika získala tehotná Ewa Farna
Pripravím si cesto a nechám ho aspoň 2-3 týždne v chladničke aj vanilkový cukor si robím svoj vlastný. Keďže cesto tak dlho oddychuje v chladničke, rožteky sú úplne jemné a rozpadajú sa v ústach. Milujem vianočne pečenie a vlastne Vianoce sú moje druhé najobľúbenejšie odbobie v roku, to prvé je leto.
Medovníčky
Ingrediencie:
- 160 g med
- 160 g kryštáľový cukor
- 120 g Hera
- 500 g hladká múka
- 1 kl škorica
- 1 kl sóda bikarbóna
- 2 vajcia
- 2 PL perníkové korenie
POSTUP
Med cukor a Heru necháte roztopiť v hrnci. Múku, korenie, škoricu, sódu bikarbónu - to všetko zmiešate a pridáte teplú zmes. Zmiešate a nakoniec ešte pridáte dve vajíčka. Cesto necháte v chladničke cez noc a potom pečiete na 175 stupňoch cca 10-11 minút.
Magdaléna Šebestová
Je to recept na zdravšie perníky. Keď mala Ninka obdobie prísnej diéty, nemohla žiadne mlieko a zároveň mala histamínovú intoleranciu, tak sme vytvorili recept, na tieto zdravšie medovníčky, ktoré sú na nerozoznanie od normálnych.
Zdravšie medovníčky
Ingrediencie:
- 300g hladká špaldová, alebo celozrnná múka
- 125g kokosového cukru
- 2 celé vajíčka alebo 6 prepeličích
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica karobu alebo kakaa
- perníkové korenie
- trošička škorice
- maslo alebo alsan
POSTUP
Všetky suroviny zmiešate a necháte aspoň cez noc v chladničke. Postupne ako medovníčky robíte, ho vyťahujte z chladničky. Je totiž naozaj krehké a vláčne, aby boli mäkké. Preto je táto forma najideálnejšia.
Neprehliadnite: VIDEO: Film Cenzorka od Petra Kerekesa: Filmári prešli za 6 rokov 12 ženských väzníc na Ukrajine
Martina Grešová
Máme taký babský rituál, kedy si spravíme punč, pozeráme filmy, púšťame si vianočné pesničky, rozprávame sa a pečieme. Každá z nás pečie niečo iné a na konci si všetko rozdelíme. Mám veľmi rada tento náš predvianočný rituál. Ja som macher na vanilkové rožky. (Aj keď nejem sladké už viac ako šesť rokov, čiže nejem, len pečiem.)
Vanilkové rožky
Ingrediencie:
- 250 g hladká múka
- 120 g mleté vlašské orechy
- 80 g práškový cukor
- 200 g maslo
POSTUP
Všetko zmiešame, cesto dáme aspoň na hodinu do chladničky, potom vytvarujeme rožky. Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre, zmiešanom s práškovým cukrom. Pečieme na 180 stupňov asi 8 minút.