Presunúť na hlavný obsah

Božie milosti: Tradičné fánky, ktoré vás dostanú chuťou a jednoduchosťou

Recepty

Ak ešte váhate, čo upiecť počas veľkonočných sviatkov, máme pre vás tip. Skúste si pripraviť klasické fánky.

Ingrediencie:

  • 290g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • kôra z 1/2 citróna
  • 125 g kyslej smotany
  • 1 Pl rumu
  • 3 Pl bieleho vína
  • 1 Pl kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 l oleja na vysmážanie
  • 100 g práškového cukru zmiešaného s vanilkovým cukrom na obaľovanie

Postup:

Postup je celkom jednoduchý. Všetky suroviny okrem práškového cukru spolu zmiešajte. Vznikne vám hladké a nelepivé cesto. Zakryte ho a nechajte asi 30 minút odpočívať. 

Do vyššej panvice dajte olej a pomaly ho zahrievajte, kým bude mať teplotu 175 stupňov. Tento proces trvá asi 15 minút. Je dôležité, aby ste to robili pomaly a postupne. 

Medzitým si cesto rozvaľkajte na hrúbku 2 mm. Pomocou radielka nakrájajte najprv diagonálne z jednej strany a potom z druhej na pásy široké približne 4 cm. Vzniknú kosoštvorce. Tie v strede ešte asi trikrát nakrojte, tak aby však okraje zostali celé. 

Fánky vysmážajte do zlatista z každej strany. Ešte teplé obaľujte v cukre. Dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať: Veľkonočné pečenie v znamení tvarohového koláča babky Zlatky: Navodí vám spomienky na detstvo