Presunúť na hlavný obsah

Ovocné koláčiky s džemom a kyslou smotanou: Stačí 15 minút a vykúzlite si skvelú víkendovú pochúťku

Recepty

Pripravte si tieto ľahké ovocné koláčiky len za 15 minút. Ideálne, keď ich podávate s džemom a kyslou smotanou. Takto chutia najlepšie.

Ingrediencie: 

350 g hladkej múky (môže byť aj špaldová) plus na posypanie 

½ ČL soli
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
85 g masla, nakrájaného na kocky
3 PL práškového cukru
175 ml mlieka
1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilínového cukru
šťava z jedného citróna 
100 g hrozienok alebo sušených brusníc 
rozšľahané vajíčko na polevu
džem a kyslá smotana na ozdobu

Mohlo by vás zaujímať: Maslové sušienky s malinovým džemom a so škoricou: Navoďte si doma predvianočnú atmosféru

Postup: 

Rúru zohrejte na 220 °C/200 °C, ak použijete aj ventilátor. Do veľkej misy vysypte múku so soľou a kypriacim práškom do pečiva a potom premiešajte. Pridajte maslo na kocky a potom vypracujte rukami, kým zmes nebude vyzerať ako jemné omrvinky. Hneď potom vmiešajte práškový cukor.

Nalejte mlieko do džbánu alebo vyššieho pohára a zohrejte v mikrovlnnej rúre asi 30 sekúnd, kým nebude teplé, ale nie horúce. Pridajte vanilkový extrakt alebo vanilínový cukor a citrónovú šťavu a potom na chvíľu odstavte. Vložte plech na pečenie do rúry.

V suchej zmesi urobte jamku, potom pridajte tekutinu a hrozienka alebo sušené brusnice a rýchlo premiešajte.  Na prvý pohľad sa vám to bude zdať dosť mokré. Na pracovnú dosku nasypte trochu múky a cesto vyklopte. Cesto a ruky posypte troškou múky a potom cesto 2-3 krát preložte, kým nebude trochu hladšie. Rozvaľkajte do kruhového tvaru na asi 4 cm hrúbky. 

Čítajte tiež: Perník s jablkami a francúzskou čokoládou: Dezert, ktorý si zamiluje celá rodina

Vezmite obľúbenú vykrajovačku, najlepšie s hladkým okrajom (má tendenciu rezať čistejšie) a ponorte ju do múky. Následne do cesta a vykrajujte. Skúste si cesto rozrátať tak, aby ste mali párny počet vykrajovaných koláčikov, pretože budete po dvoch zliepať po upečení. Takto pripravené koláčiky poukladáme na teplý plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli zlatisté. Pečieme cca 10 minút. 

Môžete ich jesť teplé alebo aj studené, najlepšie s obľúbeným džemom, ktorým spojíte dva koláčiky a k tomu kyslá smotana. Tú môžete vymeniť pokojne aj za niečo sladšie, napríklad šľahačku alebo ochutený tvaroh

Neprehliadnite: Falošné tiramisu len z troch jednoduchých ingrediencií: Ideálny dezert, ak chcete potešiť svojich hostí

Dobrú chuť!