Presunúť na hlavný obsah

Domáca Krtkova torta: Potešenie nielen pre malých, ale aj veľkých

Recepty

Všetci asi poznáme Krtkovu tortu „z krabice“. Nepochybne si na nej pochutíme, ale čo tak jej poctivá domáca verzia? Ako si ľahko pripravíte cesto aj plnku a potešíte ňou nielen svoje ratolesti, ale aj dospelých?

Na prípravu korpusu budeme potrebovať: 

Suché ingrediencie na cesto: 

150 g polohrubá múka (môžete použiť aj špaldovú) 
50 g kvalitného holandského kakaa
50 ml plnotučného mlieka 
1 kypriaci prášok do pečiva 

Mohlo by vás zajímať: Ochutnajte dezert, ktorý si podmanil aj baletky: Pavlova torta ľahká ako obláčik

Ostatné ingrediencie na cesto: 

4 ks vajce 
150 g masla
1 ks vanilkový cukor
125 g hnedého trstinového cukru 

Na prípravu plnky budeme potrebovať: 

250 g mascarpone
250 ml šľahačkovej smotany 33 %-tnej 
250 g jemného tvarohu
1 vanilkový cukor
50 g horkej čokolády 
3 stredne veľké banány

Čítajte tiež: Letná smotanová torta so sezónnym ovocím: Dezert, ktorý nikdy nesklame

Postup prípravy:

Najskôr si pripravíme tortovú formou s priemerom cca 26 cm. 

Pripravíme si suchú zmes tak, že zmiešame v jednej miske múku, kakao a prášok do pečiva. 

Potom si vyšľaháme samostatne bielka so štipkou soli do tuhého snehu. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom do peny. Potom po jednom prišľahávame žĺtka izbovej teploty. Šľaháme pomaly pri nízkych otáčkach až napokon primiešame vlažné mlieko a suchú múkovú zmes. 

Takto vypracovanú zmes spojíme s bielkovou zmesou a dobre ručne vymiešame. 

Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme cca 25 – 30 minút pri 185 stupňoch C. Po upečení necháme vychladnúť. 

Neprehliadnite: Letný banana bread, ktorý zvládnete aj s prípravou do menej ako hodiny

Medzitým si pripravíme plnku z mascarpone a vyšľahanej šľahačky s vanilkovým cukrom. Vznikne tuhý krém, do ktorého pridáme následne tvaroh. Znova premiešame. Do plnky primiešame na kúsky nastrúhanú horkú čokoládu. 

Vychladnutý korpus vydlabeme lyžicou a po okrajoch necháme hrubšie. Na vydlabané vnútro poukladáme banány na kolieska. Potom rozotrieme plnku a nakoniec posypeme vydlabaným vnútrom, zvyšným cestom. Zľahka povrch popritláčame a necháme ešte stuhnúť v chladničke. 

Dobrú chuť!