Presunúť na hlavný obsah

Schudnite do plaviek v priebehu 14 dní: Takto musíte zmeniť svoj jedálniček, aby ste videli výsledky

Chudnutie a diéty

Hoci je už leto tu, ešte stále stíhate dostať sa do formy, pokiaľ so svojimi krivkami nie ste úplne spokojné. Stačia vám dva týždne na to, aby ste videli výsledky.

Obávate sa, že je príliš neskoro na to, aby ste sa dostali do formy na pláž? Žiadny strach, tento plán sľubuje, že už počas 14 dní sa viete dostať do peknej formy, pozrite sa ako na to.

Je pravda, že niektoré naše stravovacie návyky môžeme zmeniť už za pár týždňov, ak to naozaj chceme a budeme vidieť skvelé výsledky, ktoré nás motivujú potom ďalej pokračovať. Plán je založený na živinách, stravovacích návykoch a životnom štýle, ktoré pomôžu tukovým bunkám, aby sa zmenšili. 

Čítajte tiež: Stravovanie podľa veku: V tridsiatke treba zvýšiť príjem bielkovín, po štyridsiatke sa zamerajte vlákninu

Keď totiž priberáme, nezískavame nové bunky, tie existujúce sa jednoducho zväčšia na päť- až šesťnásobok svojej veľkosti ako balón, ktorý sa postupne napĺňa vodou. Aby sme stratili tuk, musíme ich prinútiť, aby sa scvrkli a zostali scvrknuté. No a existujú určité potraviny a návyky pomôžu tento proces urýchliť.

Tieto potraviny treba mať počas 14 dní v jedálničku:

  • Jedlá bohaté na vápnik: tvaroh, špenát, brokolica, rebarbora, losos v konzerve a syr feta

Rastúce vedecké výskumy naznačujú, že strava bohatá na vápnik nám umožňuje spáliť viac kalórií za deň a výsledkom je až polovičné množstvo uloženého tuku, v porovnaní s diétami s nízkym obsahom vápnika. Vápnik sa viaže so žlčovými kyselinami a zvyšuje množstvo tuku, ktoré vylučujeme cez črevo – takže namiesto ukladania ho strácame. Medzi potraviny bohaté na vápnik patria tvaroh, špenát, brokolica, rebarbora, losos v konzerve a syr feta.

  • Omega 3 mastné kyseliny: ryby, fazuľa, cícer, avokádo, vlašské orechy

Omega 3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách, fazuli, cíceri, avokáde a vlašských orechoch, sú jedným z veľkých tajomstiev trvalého odbúravania tukov. Pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi, bránia ukladaniu kalórií vo forme tuku, podporujú ukladanie glukózy do svalových buniek, nie do tukových a zvyšujú termogenézu – produkciu tepla bunkami v tele, čo spôsobuje, že tuk sa využíva ako palivo na spaľovanie kalórií. 

  • Fermentovateľné sacharidy: fazuľa, šošovica, hrach, hnedá ryža, ovos

Vedci a odborníci na výživu vyvolávajú veľké nadšenie z fermentovateľných sacharidov. Neobsahujú veľa kalórií, podporujú pravidelné vyprázdňovanie a sú spojené s menším ukladaním tuku po jedle. V jedálničku treba mať fazuľu, šošovicu, kukuricu, hrach, jačmeň, hnedú ryžu, ovos.

  • Ovocie bohaté na antioxidatny: čučoriedky, granátové jablká, červené hrozno, melón, maliny, černice

Tieto druhy sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny, polyfenolov a antioxidantov. Majú tiež nízky obsah kalórií, tuku a aj cukru.

  • Astaxantín: krevety, pstruh dúhový, homár

Ukázalo sa, že karotenoid, ktorý dáva lososom, krevetám, pstruhom dúhovým a homárovi ružovú farbu, zvyšuje využitie tuku ako zdroja energie a urýchľuje spaľovanie tukov počas cvičenia.

Tieto druhy jedál môžete vzájomne kombinovať. Vytvoríte si tak jedálniček podľa toho, na čo máte aktuálne chuť. Veľkosť porcie je vždy vo veľkosti vašej dlane a treba sa držať ešte pravidiel nižšie. 

PRAVIDLÁ 14 DŇOVÉHO PLÁNU:

  • Do 11:30 jedzte iba ovocie – je ľahšie stráviteľné, ak sa konzumuje samotné. 
  • Na obed si dajte misku polievky a tiež tanier šalátu.
  • Vyhnite sa škrobovým sacharidom povoleným v strave po 18:00, pokiaľ necvičíte večer (sladké zemiaky, fazuľa, šošovica, kuskus, hnedá ryža, quinoa).
  • K večeri si dajte aspoň tri druhy zeleniny alebo veľký šalát.
  • Jedzte niečo každé dve až tri hodiny, aby telo spaľovalo tuky celý deň a vyhli sa prepadom vlčieho hladu.
  • Vynechajte biele sacharidy ako ryža, chlieb a cestoviny, pretože dodávajú len krátkodobú energiu, poskytujú málo živín a nezasýtia vás na dlho.
  • Venujte sa 30 minút fyzickej aktivite každý deň, ideálne hneď ráno, keď budete spaľovať tuk efektívnejšie.
  • Pite vodu každé dve až tri hodiny – každá chemická reakcia v tele od extrakcie živín z potravy až po podporu spaľovania tukov potrebuje na dosiahnutie výsledku vodu.

Neprehliadnite: 15 tipov pre čo najrýchlejšie spaľovanie tukov: Takto urýchlite proces chudnutia podľa odborníka