Presunúť na hlavný obsah

Florentské sušienky: Ideálne suché, voňavé, vianočné pečivo, ktorým môžete niekoho na Vianoce aj obdarovať

Recepty

Skombinujte sušienkový, chrumkavý základ pokrytý čokoládou, s florentskou polevou a dostanete ideálne suché vianočné pečivo, ktoré si doprajete pri šálke čaju alebo kávy počas celého sviatočného obdobia. Aké ingrediencie presne potrebujete?

Na sušienkový základ potrebujete: 

175 g zmäknutého masla

85 g kryštálového cukru

½ ČL vanilkového extraktu

225 g hladkej špaldovej múky, plus na posypanie 

¼ ČL mletej škorice 

Na florentskú polevu potrebujete: 

50 g masla
50 g kryštálového cukru
50 g zlatého sirupu
1/2 ČL soli
50 g hladkej špaldovej múky
75 g nadrobno nasekaných čerešní
75 g lúpaných mandlí
150 g nasekanej tmavej čokolády 

Mohlo by vás zaujímať: Figovo medová vianočná torta: Dokonalá kombinácia ovocia, orechov a korenia

Postup prípravy: 

Pripravíme si sušienkový základ. Zmiešame maslo, cukor a vanilkový extrakt v jednej stredne veľkej miske s elektrickým šľahačom. Vyšľaháme do krémova. Pridáme hladkú špaldovú múku, škoricu a vareškou vypracujeme mäkké cesto. Sformujeme do tvaru gule a zabalíme do potravinovej fólie.Necháme aspoň 1  hodinu chladiť v chladničke. 

Potom si pripravíme florentskú polevu. Najskôr si v  hrnci rozpustíme maslo, kryštálový cukor, zlatý sirup a soľ. Odstavíme z ohňa, keď je to hotové a zašľaháme múku. Potom vmiešame čerešne a mandle. Odložíme nabok, necháme vychladnúť a trocha stuhnúť. 

Medzitým si zapneme a predhrejeme rúru na 180 stupňov C a vystelieme plech papierom na pečenie. 

Čítajte tiež: Vianočná šľahačková torta, ktorú si zamilujete: Príprava je jednoduchá a vizuálny efekt dokonalý

Vyhladnuté cesto si vyklopíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou vykrajovača na sušienky vykrajujeme, kým  neminieme celé cesto. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

Na každú takto vykrojenú sušienku nanesieme za lyžičku florentskej polevy. Pečieme cca 12 – 15 minút, sledujeme povrch, kým nie je zlatistý. 

Necháme vychladnúť na plechu aspoň 15 minút. Ak chcete, môžete následne každú sušienku ešte z polovice namočiť do roztopenej tmavej čokolády. 

Neprehliadnite: Torta na štedrovečernom stole? Skúste škoricovú mňamku

Dobrú chuť!