Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočný „podnosový“ koláč ozdobený sladkosťami a dobrotami: Potešte ním všetkých šibačov

Recepty

Veľkonočný koláč pripomínajúci podnos plný veľkonočných dobrôt a sladkostí, ktorý poteší počas sviatkov všetkých. Najmä bude skvele chutiť, za to vám ručíme. Čo k nemu potrebujete?

Ingrediencie: 

150 ml slnečnicového oleja plus naviac na vytretie plechu 

165 g kryštálového cukru alebo iného obľúbeného sladidla 

2 vajcia

150 ml mlieka

165 g samokypriacej múky

3 PL kakaa

1 ČL sódy bikarbóny

Mohlo by vás zaujímať: Oslaďte si Veľkú noc. Dr. Oetker prináša najlepší recept na barančeka aj špenátové muffiny

Na čokoládovú polevu: 

100 g mliečnej alebo tmavej čokolády, nasekanej (môžu byť aj nalámané veľkonočné vajíčka)

100 g zmäknutého masla

100 g práškového cukru

100 g veľkonočných pochúťok (čokoládové vajíčka, sladkosti, kúsky čokolády)

Postup prípravy: 

Rúru zohrejte na 180 stupňov C. Plech na pečenie s rozmermi asi 20 x 30 cm a hĺbkou 5 cm vymastíme olejom. Olej, cukor, vajcia a mlieko dáme do misky a šľaháme, kým sa dobre nespoja. 

Preosejeme múku, kakao a sódu bikarbónu a krátko miešame, kým sa nespoja. Zmes nalejeme do formy a pečieme cca 20-25 minút, kým koláč dobre nevykysne a po stlačení nevyskočí. Preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Čítajte tiež: Veľkonočné pečenie v znamení tvarohového koláča babky Zlatky: Navodí vám spomienky na detstvo

Čokoládu roztopíme v miske nad parou, pričom dbáme na to, aby sa miska nedotýkala vody. Potom necháme niekoľko minút vychladnúť.

Maslo a práškový cukor spolu vyšľaháme do svetlej a nadýchanej hmoty. Následne pokvapkáme čokoládou a znova šľaháme do hladka. Krúživým pohybom stále šľaháme.

Napokon polejeme povrch čokoládovou polevou  a ozdobíme veľkonočnými pochúťkami

Neprehiadnite: Veľkonočná vianočka s mandľami podľa domácej receptúry: Chutný recept, ktorý si zamilujete

Dobrú chuť!