Presunúť na hlavný obsah

Strava, ktorá vás zbaví nafukovania a PMS: Na toto sa v jedálničku treba zamerať

Chudnutie a diéty

O tom, že treba počúvať vlastné telo niet pochýb. Obzvlášť v období pred "našimi dňami". Viete však, ktoré potraviny a zložky treba do jedálnička zahrnúť, aby ste sa vedeli zbaviť PMS a nafukovania?

Počúvajte svoje telo a pomôžte mu pracovať efektívnejšie

V období pred menštruáciou sa oveľa viac a častejšie prejavuje emocionálne jedenie a ovládať ho býva náročné. Vyvedenie hormónov z rovnováhy spôsobuje, že máme väčšiu chuť na sladkosti, zmrzlinu, pizzu, skrátka čokoľvek nezdravé, prípadne junk food. Viete si však v tomto smere pomôcť, pokiaľ si cielene upravíte jedálniček. 

Čítajte: Najzdravšia diéta sveta podľa odborníkov: Nejde len o schudnutie, ľudí by malo zaujímať aj to, koľko rokov sa dožijú

Už týždeň pred začatím cyklu, by ste mali siahnuť po vyšších dávkach bielkovín a zdravých tukov. To totiž pomôže s produkciou hormónov. Pridajte tiež ryby a omega-3, vďaka ktorým predídete zbytočnému nafukovaniu. Snažte sa tiež vyberať si ovocie a zeleninu s vyšším obsahom vitamínov A, C, E.

Určite tiež do stravy pridajte rybí olej. Práve ten je výborný na zníženie symptómov PMS. Skvelú službu urobia aj morské riasy, ktoré sú bohaté na minerály. Práve v danom období ich telo potrebuje doplniť.

Tieto zložky implementujte do jedálnička

  • Zelenina (repa, cuketa, huby, tekvica, batáty) 
  • Ovocie (bobuľovité ovocie, maliny, čučoriedky, černice)
  • Tuky (slnečnicové a sezamová semienka)
  • Mäso a ryby (kačka, sardinky, morské plody)
  • Strukoviny (adzuki fazuľa, červená fazuľa)
  • Obilniny (pohánka, tmavá ryža)
  • Ďalsie zložky stravy (zázvor, morské riasy)

Čo sa týka pohybovej aktivity, vôbec to nepreháňajte, v čase pred začatím cyklu si naordinujte len dlhšie prechádzky, jógu alebo pilates. Kombinácia tohto skutočne funguje a pomôže vám cítiť sa dobre bez zbytočne nepríjemných prejavov na tele. 

Mohlo by vás zaujímať: Stravovanie podľa veku: V tridsiatke treba zvýšiť príjem bielkovín, po štyridsiatke sa zamerajte vlákninu