Presunúť na hlavný obsah

Polentový koláč s malinami a citrónom: Dezert s talianskym nádychom poteší nielen vaše chuťové poháriky

Recepty

Dezert v štýle polenty, obohatený letným ovocím v podobe malín a sviežeho citróna. Tento koláč s talianskym nádychom môže byť to pravé ku koncu horúceho leta, ktorý ulahodí nielen vašim chuťovým pohárikom.

Budete potrebovať dve okrúhle tortové formy s priemerom cca 20 cm. 

Ingrediencie na tortový korpus: 

225 g veľmi mäkkého masla

225 g práškového cukru plus 1 PL naviac 

4 rozšľahané vajcia 

175 g jemnej polenty

50 g hladkej múky (môže byť aj špaldová) 

1½ ČL prášku do pečiva

½ ČL vanilkového extraktu

jemne nastrúhaná kôra z 1 a ½ citróna

200 g mrazených malín 

práškový cukor alebo viac podľa chuti 

Na plnku: 

100 g mäkkého syra izbovej teploty (môže byť mascarpone) 

1 PL krupicového cukru alebo viac podľa chuti

jemne nastrúhaná kôra z ½ citróna plus citrónová šťava

142 ml smotany na šľahanie 

100 g mrazených malín, už rozmrazených

Mohlo by vás zaujímať: Broskyňová melba: Klasický francúzsky letný dezert, ktorý si môžete pripraviť vopred

Postup prípravy: 

Rúru vyhrejeme na 190 °C a vymastíme dve 20 cm tortové formy Spodok menších tortových foriem vystelieme papierom na pečenie. 

Vo veľkej mise vyšľaháme maslo a 225 g práškového cukru, až kým nebude hmota krémová a svetlá. Postupne po troškách pridávame vajíčka, kým sa všetky vajcia nezapracujú a zmes nie je nadýchaná. Ak zmes vyzerá, že sa začína štiepiť, pridajte 1 lyžičku múky a potom pokračujte v šľahaní. 

Polentu dáme do inej misky, potom vmiešame múku a prášok do pečiva. Do vaječnej zmesi zašľaháme vanilkový extrakt a kôru a potom vmiešame suché ingrediencie. Lyžicou nalejte polovicu cesta do každej formy a zarovnajte povrch. Všetky maliny okrem hrsti rozsypte na zmes a jemne popritláčajte. Povrch jednej tortovej formy posypte kryštálovým cukrom. Pečieme 20 minút, kým polentové korpusy nevykysnú a nezozlatnú, ale stále s miernym kolísaním pod povrchom. 

Čítajte tiež: Broskyňový koláč s citrónom a tymiánom: Perfektný dezert pre posedenie s priateľmi

Otvoríme rúru. Do piškóty posypanej kryštálovým cukrom rýchlo vpichneme zvyšné mrazené maliny. Pečieme obe piškóty ešte cca 10 minút alebo kým sa v strede nevzpružia. Necháme ochladiť vo formách cca 10 minút po dopečení a potom úplne vyklopenú ochladíme na mriežke. 

Keď sú piškóty vychladnuté, vyšľahajte mäkký syr (mascarpone) s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a trochou citrónovej šťavy. Smotanu na šľahanie veľmi zľahka vyšľaháme, aby držala tvar, a potom vmiešame do syra. Vložíme rozmrazené maliny. Rozotrite na tú piškótu, ktorá je posypaná cukrom, prikryte druhou, malinami otočenou nahor. Posypte prípadne ešte práškovým cukrom a nechajte v chladničke ešte vytuhnúť cca pár hodín. 

Neprehliadnite: Nepečený černicový oreo cheesecake: Letné bobule zabalené v nadýchanej šľahačke s mascarpone

Dobrú chuť!