Presunúť na hlavný obsah

Perníková torta so slaným karamelom a smotanou na šľahanie: Ideálna na chladné zimné poobedia k šálke čaju

Recepty

Perníkový koláč so slaným karamelom je pochúťka, ktorá vám spríjemní chladnejšie už zimné počasie. Najmä, keď sa posadíte na pohovku so šálkou horúceho čaju alebo kávy a s dobrou knihou, je to tá správna voľba.

Ingrediencie: 

140g samokypriacej múky

štipka morskej soli

100 g zlatého sirupu

100 g trstinového cukru

70 g masla plus extra na vymastenie

1 vajce

40 g stonkového zázvoru v podobe pyré alebo veľmi jemne nakrájaného

6 PL plnotučného mlieka

Na slaný karamel: 

120 g práškového cukru

120 g smotany na šľahanie 

20 g masla

Mohlo by vás zaujímať: Figovo medová vianočná torta: Dokonalá kombinácia ovocia, orechov a korenia

Postup prípravy:

Predhrejte rúru na 170 stupňov C. Štvorcovú tortovú formu s priemerom 18 cm vymastite a vysteľte papierom na pečenie.

Vo veľkej mise zmiešajte samokypriacu múku a soľ a potom odložte bokom. Vložte sirup, cukor a maslo do žiaruvzdornej misy. Priveďte panvicu s vodou do varu a položte misku na vrch. Za stáleho miešania zahrievajte, kým sa nezapracuje.

Medzitým si v džbáne vyšľahajte vajíčko, zázvorové kúsky alebo pyré a mlieko. Sirupovú zmes odstavte z ohňa a jemne vmiešajte mliečnu zmes, kým sa nespoja. Mokré ingrediencie nalejeme do misy s múkou a premiešajte. Keď sa cesto rovnomerne spojí, vylejeme ho do tortovej formy a posypeme ešte morskou soľou. Pečieme 20 až 25 minút, kým špajľa nevyjde čistá a vrch po stlačení neodskočí. Nechajte vychladnúť vo forme.

Čítajte tiež: Žiadne komplikované pečenie: Vyskúšate tieto lahodné štvorčeky z horkej čokolády, zázvoru a pistácií

Na slaný karamel si pripravte panvicu s vysokými stenami a dajte hriať na strednú teplotu. Pridajte cukor a 20 ml vody a zohrievajte 5 až 7 minút, pričom panvicou občas krúžte, kým sa nevytvorí tmavý karamel. Nemiešajte a dávajte pozor. Vriaci cukor je extrémne horúci. Okamžite pridajte maslo a premiešajte ho do karamelu. Pomaly vmiešajte smotanu na šľahanie, kým sa nezapracuje. Napokon pridajte štipku soli.

Takto pripravenú perníkovú tortu alebo koláč prekrojíme na štyri časti a pokvapkáme slaným karamelom. Podávajte s veľkou lyžicou kyslej smotany a napríklad nakladanými hruškami alebo iným obľúbeným zaváraným ovocím. 

Neprehliadnite: Zimná Pavlovka so slaným karamelom: Jemná ako obláčik a dokonale lahodná

Dobrú chuť!