Presunúť na hlavný obsah

Jahodovo-cuketový perník: Atypické spojenie, ktoré dodá koláčiku vláčnosť a jemnosť

Recepty

Tento perník si zamilujú všetci členovia rodiny. A skvelé je, že do neho dokážete prepašovať aj dávku zeleniny, pričom to nikto nezistí!

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká cuketa
  • 200 g jahôd 
  • 2 veľké vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 ml rastlinného oleja 
  • 200 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru 
  • štipka soli
  • 100 g mletých orechov 
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

Cuketu umyte, ošúpte a nastrúhajte na jemno. Uistite sa, že je dostatočne odkvapkaná (ak je príliš šťavnatá, jemne ju vyžmýkajte). Jahody umyte a nakrájajte na menšie kúsky. V miske vyšľahajte vajcia s trstinovým cukrom, olejom a vanilkovým extraktom. V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, zázvor a soľ.

K mokrej zmesi postupne pridávajte suché ingrediencie a jemne zamiešajte. Nakoniec pridajte nastrúhanú cuketu, jahody a orechy. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Mohlo by vás zaujímať: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky

Cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch cca 35-40 minút. Nechajte perník vychladnúť. Následne ho môžete posypať práškovým cukrom alebo ho ozdobiť čerstvými jahodami.