Jahodovo-cuketový perník: Atypické spojenie, ktoré dodá koláčiku vláčnosť a jemnosť
Tento perník si zamilujú všetci členovia rodiny. A skvelé je, že do neho dokážete prepašovať aj dávku zeleniny, pričom to nikto nezistí!
Jahodovo-cuketový perník
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa
- 200 g jahôd
- 2 veľké vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 150 ml rastlinného oleja
- 200 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
- štipka soli
- 100 g mletých orechov
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
Cuketu umyte, ošúpte a nastrúhajte na jemno. Uistite sa, že je dostatočne odkvapkaná (ak je príliš šťavnatá, jemne ju vyžmýkajte). Jahody umyte a nakrájajte na menšie kúsky. V miske vyšľahajte vajcia s trstinovým cukrom, olejom a vanilkovým extraktom. V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, zázvor a soľ.
K mokrej zmesi postupne pridávajte suché ingrediencie a jemne zamiešajte. Nakoniec pridajte nastrúhanú cuketu, jahody a orechy. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Mohlo by vás zaujímať: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky
Cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch cca 35-40 minút. Nechajte perník vychladnúť. Následne ho môžete posypať práškovým cukrom alebo ho ozdobiť čerstvými jahodami.