Francúzsky jablkový koláč: Plnený jednoduchou jablkovou plnkou s tenkými plátkami čerstvých jabĺk
Tento francúzsky jablkový koláč s krehkým cestom je ideálnym dezertom nielen v zime, ale aj v iné, teplejšie ročné obdobia. So svojou ľahkou textúrou a čerstvými plátkami jabĺk s marhuľovým džemom na povrchu sa ho nebudete vedieť dojesť.
Tento francúzsky jablkový koláč s krehkým cestom je ideálnym dezertom nielen v zime, ale aj v iné, teplejšie ročné obdobia.
Ingrediencie na krehké cesto (Pâte Sablée):
250 g hladkej múky
50 g práškového cukru
1 štipka jemnej kuchynskej soli
120 g veľmi studeného masla nakrájaného na kocky
1 vajce
Mohlo by vás zaujímať: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky
Ingrediencie na jablkovú plnku:
3 malé jablká
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
350 g domáceho jablkového pyré
20 g rozpusteného masla
Na povrch koláča:
1PL marhuľového džemu
1/2 lyžičky vody
plátky čerstvých jabĺk
Postup prípravy:
Najskôr si pripravíme krehké cesto. Zmiešame hladkú múku, práškový cukor a soľ v miske. Pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky a potom mixujeme elektrickým šľahačom, kým nezískame veľmi ľahkú textúru. Nemali by sme v ceste mať žiadne hrudky masla. Následne pridáme vajíčko, najlepšie vopred rozšľahané, a pomaly miešame, kým sa nezačne tvoriť krehké cesto. Z cesta v miske vytvoríme guľu.
Čítajte tiež: Jablkový Tarte Tatin: Zdravý trik s karamelom si môžete dopriať a neohrozíte tak svoju postavu
Takto pripravené cesto v podobe gule vložíme medzi dva listy papiera na pečenie. Vyvaľkáme do veľkého kruhu s hrúbkou cca 4 mm. Vyvaľkané cesto preložíme na rovný plech a necháme v chladničke odpočívať a chladiť aspoň hodinu, prípadne až 24 hodín.
Po hodine alebo po 24 hodinách odstránime dve vrstvy papiera na pečenie a vložíme krehké, odležané cesto do okrúhlej formy na koláč. Cesto posúvame pozdĺž okrajov formy a snažíme sa zabezpečiť, aby sme medzi dnom a stenami dosiahli ostrý uhol. Vložíme späť do chladničky a necháme odpočívať a chladiť aspoň ďalšie 2 hodiny, najlepšie cez noc.
Nasledujúci deň/ráno predhrejeme rúru na 160 stupňov Celzia. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme a pečieme cca 10 minút, Potom odstránime závažie a pečieme ešte ďalších cca 15 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Neprehliadnite: Obrátený jablkový koláč s maslovou polevou: Podávať ho môžete aj s vanilkovou zmrzlinou
Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do misky s citrónovou šťavou a premiešame, aby sa v tej obalili. Jablká obalené v citrónovej šťave zmiešajte ešte s jablkovým pyré a natierajte od okrajov k stredu koláča. Následne polejte rozpusteným maslom. Pečieme pri 160 stupňoch Celzia cca 35 až 40 minút, kým jablká nezmäknú.
Po dopečení poukladáme na povrch koláča ešte čerstvé plátky jabĺk a zmiešajte v miske marhuľový džem s vodou. Následne pomocou cukrárskeho štetca jemne potrieme plátky jabĺk na povrchu pripravenou zmesou.
Dobrú chuť!