Tieto potraviny môžu vyvolať precitlivenosť žalúdka: Vyhýbajte sa ich častej konzumácii, aby ste žalúdok neprekyslili
Na určité potraviny je náš žalúdok jednoducho citlivejší, pretože ho prekyslujú. Niektorí z nás nepociťujú pri prehnaní to s týmito potravinami len pálenie, ale obsah žalúdka dokonca aj vyvrátia. Preto to s ich konzumáciou netreba preháňať. O ktorých je vlastne reč?
Na určité potraviny je náš žalúdok jednoducho citlivejší, pretože ho prekyslujú
To, že máte prekyslený žalúdok zistíte pomerne ľahko. Prejaví sa pálením, ktoré postupne smeruje nahovor tráviacim traktom a často sa neubránite ani tomu, aby ste obsah žalúdka nevyvrátili. Namiesto liekov, ktoré túto nepeknú situáciu v našom žalúdku napravia, stavme radšej na prevenciu v podobe toho, že si dáme pozor na to, koľko nevhodných jedál a potravín zapríčiňujúcich tento stav, si doprajeme. Ktoré medzi ne vlastne patria?
Mohlo by vás zaujímať: Takto nás ovplyvňuje jedenie na prázdny žalúdok: Radšej sa mu vyhýbajte, aby ste zbytočne nepriberali
Určité druhy mäsa
Vysoký obsah tukov v bravčovom, jahňacom či hovädzom mäse nemusí každému žalúdku robiť dobre. Všetky tieto druhy mäsa vedia pri väčšom množstve spôsobiť prekyslenosť žalúdka, pretože ich trávenie trvá o niečo dlhšie. Hoci je dobré dopriať si mäso aj viac než len 1-2 krát do týždňa, rozhodne to s ním aj nepreháňajte.
Vysmážané jedlá
Všetky druhy vyprážaných jedál, či už ide o druhy mäsa alebo mnohými obľúbené hranolčeky, zvyšujú riziko prekyslenosti žalúdka, opäť kvôli vysokému obsahu tuku, ktorý sa vyprážaním ešte znásobí. Dokonca ide aj o ryby. Hoci ich môžete smažiť na olivovom oleji, ak to s nimi napríklad na Vianoce preženiete, pravdepodobne, pocítite okamžite pálenie záhy, čo však môže byť ten lepší prípad. V tom horšom odstavíte svoj žalúdok na dlhšiu dobu, než sa opäť dá dokopy.
Čítajte tiež: Najhoršie chyby, akými zaťažujeme naše orgány: Tohto sa veľakrát dopúšťame počas jedného jediného dňa!
Káva
Existuje len veľmi málo ľudí, ktorí by kávu nepili, o to viac si treba dávať pozor na to, ak nie ste zvyknutí na tri a viac šálok denne, pretože ak si doprajete viac a nie ste veľký kávičkár, prekyslený žalúdok vás neminie. V tomto prípade je najlepšie dopriať si dva poháre čistej vody či šálku zeleného alebo bylinkového čaju na upokojenie žalúdka.
Mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku
Zmrzlina, jogurt, maslo, mlieko, syr a akýkoľvek iný typ mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku patria medzi hlavných vinníkov pálenia záhy, a teda prekyslenia žalúdka. Dokonca ani nízkotučné mliečne výrobky nemusia byť lepšou voľbou. Pre naozaj citlivý žalúdok je najlepšie staviť napr. na vegánske mliečne výrobky.
Alkohol
Samozrejme k tomuto ani netreba veľa rozpisovať. Účinky alkoholu, predovšetkým vína, najmä keď to s ním preženieme, poznáme asi všetci. Pálenie záhy je v tomto prípade to najmenej. Žalúdok sa spamätáva z takéhoto prekyslenia naozaj dlho a ťažko, čo koniec koncov aj cítime.
Neprehliadnite: Pridajte tieto potraviny do svojho jedálnička a nadúvanie či nafúknuté bruško vás nebude trápiť
Sýtené nápoje
Obľúbenú Pepsi Colu zbožňuje snáď každý. Jeden z najobľúbenejších sýtených nápojov však vôbec nie je pre náš žalúdok to pravé. Sýtené nápoje totiž obsahujú sami o sebe kyslé zložky, ktoré okamžite vyvolávajú pálenie záhy. V kombinácii s bublinkami, ktoré sa hromadia v žalúdku, sa môžete dočkať naozaj nepeknej spätnej reakcie žalúdka.
Čokoláda
Milovníci čokolády by si mali dávať rovnako pozor. Najmä ak ide o mliečnu čokoládu, ktorá je teda obohatená o vysoký podiel tučného mlieka, vďaka čomu je síce lahodnejšia, ale aj nebezpečnejšia z pohľadu pálenia záhy a prekyslenia žalúdka. Kakao a látky v nej ako teobromín a kofeín pôsobia ako fazuľa, takže keď to preženiete, okrem pálenia bude váš žalúdok reagovať aj nadúvaním, čo skutočne nie je dobrá kombinácia.