Presunúť na hlavný obsah

Nafúknuté brucho vás zbytočne opticky rozširuje: Zbavte sa ho za pomoci tohto stravovania

Zdravie

Profesionálny tréner Michael Achberger vám priblíži zoznam potravín, z ktorých sa vám najčastejšie nadúva brucho. Na pohľad tak pôsobíte zbytočne ako keby ste mali pár kíl navyše. Zmeňte to!

Nadúvanie patrí medzi nepríjemné prejavy organizmu, o ktorých neradi hovoríme.  Na vine je nadmerná tvorba plynov v tráviacom trakte reagujúca na skladbu jedálnička, zdravotný stav i úroveň pohybovej aktivity.

Časť plynu sa vstrebe, zvyšok musí von

Odborne sa tento stav označuje ako plynatosť alebo meteorizmus.  Prevažná časť plynov sa vstrebáva v tráviacom trakte a zvyšok odchádza konečníkom z tela von.  Zdravý človek vypudzuje plyn približne 10 × denne v množstve 30-130 ml.  Celkovo je to 1-1,5 litra plynu za deň.

Prečítajte si tiež: Superpotravina, ktorá je dobrá pri redukcii váhy: Obsahuje vlákninu a vyrovnáva hladinu krvných cukrov

Objem plynu závisí predovšetkým na:

  • množstvo a zloženie stravy
  • telesnom pohybe
  • psychickom stave

Meteorizmus, zvýšená plynatosť a nadúvanie sa prejavuje zdvíhaním brucha v dôsledku rozšírenia tráviacej trubice nadmerným obsahom plynu, bolesťou brucha, najčastejšie bodavá, pichľavá, ktorá sa môže objavovať  kdekoľvek v hrubom čreve.

Bakteriálne osídlenie čriev

V hrubom čreve ľudí prežívajú stovky rôznych baktérií (probiotiká), ktoré pôsobia pozitívne na náš organizmus.  Tieto baktérie sa živia prebiotikami.  Konzumáciou niektorých potravín určitým baktériám pomôžeme v ich množeniu.
Črevné baktérie vytvárajú plyny, ako je vodík a metán. Rektálny plyn je tvorený z 80-90% týmito črevnými baktériami.  V čreve sa baktérie živia polysacharidmi a cukrami zo stravy.  Ak tieto sacharidy v jedálničku chýbajú, znižuje sa produkcia rektálneho plynu.

 Zloženie vetrov:

  • dusík 11-92%
  • kyslík 0-11%
  • CO2 3-54%
  • vodík 0-86%
  • metán 0-56%

Na odstránenie plynov z tráviaceho traktu dochádza nielen plynatosťou, ale aj grganím, vstrebávaním do krvi alebo spotrebovaním baktériami.

Pozor na intoleranciu potravín

Dôležitým faktorom pri tvorbe plynu je tiež individuálna znášanlivosť potravín.  Niektorým ľuďom môže vadiť lepok, laktóza, fruktóza alebo napríklad vajcia.  Preto keď dve osoby zjedia rovnaké množstvo sacharidov, jedna vyprodukuje veľké množstvo plynov, zatiaľ čo druhá žiadne.

Plynatosť ako výsledok zdravého trávenia

Plynatosť je veľmi nepríjemná najmä v spoločnosti, kde obťažuje nielen fyzicky, ale aj psychicky.  Mnoho ľudí však zabúda na to, že vždy je lepšia plynatosť, než jej opak.  Zástava odchodu plynov je totiž varujúcim príznakom toho, že je niečo v neporiadku.
Je veľa zdravých potravín, ktoré spôsobujú nadúvanie. Patrí sem napr. krehká zelenina. Produkcia plynov je úplne normálna v prípade, že sa váš jedálniček skladá zo zdravých potravín.  Mnoho ľudí si všimne zvýšenej plynatosti vo chvíli, keď sa rozhodnú žiť zdravšie a oživí svoj jedálniček.

Kde sa plyny v našom tele berú?

  • z prehltnutého vzduchu (dusík)
  • z krvných plynov vylučovaných črevnou stenou
  • z plynov vznikajúcich pri trávení
  • z plynov vznikajúcich pri kvasení sacharidov
  • z plynov, ktoré vznikajú hnitím bielkovín a sekrétov 

Nadúvanie

Ako nadúvanie sa označuje subjektívny pocit zvýšeného množstva plynu v črevách.  Väčšinou sa jedná o pocity tlaku a napätia či bolesti v bruchu.  Týmto prejavom trpí 16 - 30% populácie.  Nepríjemný pocit býva často lokalizovaný v pravom alebo ľavom podrebrí, prípadne v pravom dolnom kvadrante.  U niektorých ľudí dochádza k dilatácii, čo je aktuálna zmena brušného obvodu.
Zvýšená tvorba plynu môže byť následkom zdravotných ťažkostí, ako je diabetes, sklerodermia, porucha funkcie štítnej žľazy, bakteriálne prerastanie v črevách, syndróm dráždivého čreva alebo divertikulóza.

Častejšie trápia ženy a seniorov

O nadúvaní hovoríme až vtedy, keď sa v tele tvorí väčšie množstvo plynov, ktoré sa  nedostatočne vstrebávajú alebo neodchádzajú von prirodzenou cestou. 
K nadúvaniu sú náchylnejšie ženy a starší ľudia.  Dôvodom sú zrejme výkyvy v hladine ženských pohlavných hormónov, ktoré sú nestabilné najmä v rámci cyklu, počas tehotenstva a v období menopauzy.  Seniori zase trpia kvôli umelému chrupu, rôznym chorobám ústnej dutiny a prevahe jednoduchých sacharidov v strave.
Ak sa nadúvanie opakuje častejšie a postihnutý vníma tento stav ako nepríjemný, obťažujúci a komplikujúce mu život, potom je žiaduce hľadať riešenie.

Potraviny, ktoré prispievajú k tvorbe plynu

  • strukoviny (hlavne fazuľa, hrach, šošovica, sójové bôby)
  • mlieko a mliečne výrobky (mlieko, syry, zmrzlina)
  • rôzne druhy zeleniny (kapusta, kel, karfiol, brokolica, reďkovky, uhorka, špargľa, cesnak, cibuľa, zeler, kukurica)
  • niektoré druhy ovocia a ovocné kompóty (slivky, hrušky, jablká, banány, hrozno, hrozienka)
  • cereálie a pečivo (všetky potraviny obsahujúce pšenicu)
  • tučné jedlá (vyprážané pokrmy, tučné mäso, smotanová jedlá)
  • potraviny obsahujúce veľké množstvo vzduchu (napr.snehové pusinky)
  • potraviny s vysokým obsahom vlákniny a doplnky stravy na báze vlákniny (napr. pšeničné otruby, psylium, laktulóza, metylcelulóza)
  • slané pochutiny (zadržiavajú v tele vodu, čo môže spôsobiť nadúvanie)
  • nadmerné množstvo jednoduchých cukrov (sladkosti, cukríky, zákusky)
  • kvasnice
  • sýtené nápoje
  • niektoré lieky

Nadúvanie a plynatosť môže byť následkom narušenej črevnej mikroflóry. Najčastejšie k tomu dochádza po antibiotickej alebo hormonálnej liečbe.

Neprehliadnite: Odložte činky! Toto sú najlepšie cviky na ramená, vďaka ktorým budete pôsobiť štíhlejšie

Ako riešiť nadmernú plynatosť?

Okrem diétnych opatrení sú základnou požiadavkou opatrenia režimové.

  • Jedzte v pokojnom prostredí, pomaly a bez stresu.
  • Ešte než jedlo prehltnete, poriadne ho rozhrýzte.
  • Pridajte pohybovú aktivitu.
  • Prestaňte fajčiť.
  • Eliminujte žuvanie žuvačiek.
  • Sústreďte sa na jedlo a snažte sa predísť prehĺtaniu vzduchu.
  • Z pečiva vyberajte radšej staršie tmavé a vyhnite sa bielemu čerstvému ​​pečivu, zvlášť kysnutému.
  • Na pitie nepoužívajte slamku, pretože kvôli nemu dostanete do tráviaceho traktu viac vzduchu.
  • Dodržujte optimálny pitný režim a zároveň sa vyvarujte nadmernej konzumácie tekutín počas jedla alebo tesne po ňom.
  • V prípade nadúvania siahnite po bylinkách a rastlinných siliciach (aníz, rasca, fenikel, harmanček, mäta, zázvor a pod.)

Prvým krokom v prevencii alebo liečbe plynatosti je obmedzenie množstva tzv. flatugenných (nadýmavých) nápojov a potravín. Extrémne flatugenné potraviny môžu spôsobiť aj viac ako 40 odchodov vetrov za deň.

Skúsili ste všetko a nič nezaberá? Navštívte lekára

Eliminovali ste rizikové potraviny, pridali do svojho života pohyb, začali sa vyhýbať stresu a nadúvanie vás i napriek tomu stále trápi? Vydajte sa k svojmu praktickému lekárovi alebo priamo ku gastroenterológovi.  Vaše ťažkosti môžu mať totiž závažnejšiu príčinu, ako je napr. ochorenie pečene, žlčníka, pankreasu, čriev alebo žalúdka či hormonálna nerovnováha.

K lekárovi ponáhľajte aj v prípade, že sa k nadúvaniu pridá vracanie, hnačka, zápcha, krv v stolici, búšenie srdca alebo náhle chudnutie.