Krémová karfiolová polievka s opečenými mrkvovými hoblinami a petržlenovou vňaťkou
V chladnom zimnom počasí poteší nejedného gurmána najmä teplá polievka, ktorá nielen zahreje telo, ale ulahodí predovšetkým chuťovým pohárikom. Máte vo svojom repertoári aj túto, krémovú karfiolovú polievku?
Neprehliadnite: Krémová tekvicová polievka je na jeseň ako stvorená
Na prípravu krémovej karfiolovej polievky potrebujete
• 1 veľký karfiol
• 2 väčšie zemiaky
• 1 cibuľa
• 2 strúčiky cesnaku
• 250 ml smotany na šľahanie
• kurací bujón
• 1 stredne veľká mrkva
• olivový olej
• morská alebo himalájska soľ
• biele alebo čierne korenie
• štipka vegety
Neprehliadnite: Originálna paradajková polievka bez tuku s čerstvou bazalkou a cesnakom: "Mňamka" plná chutí a vôní
Postup prípravy
1. Karfiol si rozoberieme na menšie ružičky, oddelíme a umyjeme pod tečúcou vodou.
2. Ošúpeme si jednu väčšiu cibuľu a 2 strúčiky cesnaku.
3. Vo väčšom hrnci si rozohrejeme olivový olej a na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
4. Medzitým si ošúpeme a pokrájame nadrobno dva väčšie zemiaky.
5. Potom pridáme nadrobno rozdelený karfiol a nadrobno pokrájané zemiaky dorestovanej cibuľky a cesnaku.
6. Orestujeme na prudšom ohni a zalejeme pripraveným kuracím vývarom do pol hrnca. Zvyšok doplníme horúcou vodou.
7. Pridáme biele alebo čierne korenie, štipku vegety a morskú alebo himalájsku soľ.
8. Necháme všetko prevariť, aby bol karfiol aj zemiaky uvarené.
9. Potom odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
10. Vrátime hrniec späť, dáme opäť zovrieť a pridáme za stáleho miešania smotanu na šľahanie pre zlahodnenie chuti.
11. Na panvici na olivovom oleji si orestujeme ošúpanú a na hobliny pokrájanú stredne veľkú mrkvu, aby bola opečená dozlatista.
12. Krémovú karfiolovú polievku podávame s orestovanými mrkvovými hoblinami.
Tip 1: Do polievky môžeme pri podávaní nasypať aj čerstvú petržlenovú vňaťku na ozdobenie aj pre chuť.
Tip 2: Kto má rád syr, môže si nastrúhať do polievky kúsok chedaru.
Tip 3: Krémová karfiolová polievka je tiež výborná s opečenými krutónmi.