Presunúť na hlavný obsah

Krémová karfiolová polievka s opečenými mrkvovými hoblinami a petržlenovou vňaťkou

Recepty

V chladnom zimnom počasí poteší nejedného gurmána najmä teplá polievka, ktorá nielen zahreje telo, ale ulahodí predovšetkým chuťovým pohárikom. Máte vo svojom repertoári aj túto, krémovú karfiolovú polievku?

Na prípravu krémovej karfiolovej polievky potrebujete

1 veľký karfiol
2 väčšie zemiaky 
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
250 ml smotany na šľahanie
kurací bujón
1 stredne veľká mrkva
olivový olej
morská alebo himalájska soľ 
biele alebo čierne korenie 
štipka vegety
 

Postup prípravy 

1. Karfiol si rozoberieme na menšie ružičky, oddelíme a umyjeme pod tečúcou vodou.
2. Ošúpeme si jednu väčšiu cibuľu a 2 strúčiky cesnaku. 
3. Vo väčšom hrnci si rozohrejeme olivový olej a na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. 
4. Medzitým si ošúpeme a pokrájame nadrobno dva väčšie zemiaky. 
5. Potom pridáme nadrobno rozdelený karfiol a nadrobno pokrájané zemiaky dorestovanej cibuľky a cesnaku. 
6. Orestujeme na prudšom ohni a zalejeme pripraveným kuracím vývarom do pol hrnca. Zvyšok doplníme horúcou vodou. 
7. Pridáme biele alebo čierne korenie, štipku vegety a morskú alebo himalájsku soľ. 
8. Necháme všetko prevariť, aby bol karfiol aj zemiaky uvarené. 
9. Potom odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. 
10. Vrátime hrniec späť, dáme opäť zovrieť a pridáme za stáleho miešania smotanu na šľahanie pre zlahodnenie chuti. 
11. Na panvici na olivovom oleji si orestujeme ošúpanú a na hobliny pokrájanú stredne veľkú mrkvu, aby bola opečená dozlatista. 
12. Krémovú karfiolovú polievku podávame s orestovanými mrkvovými hoblinami. 
 
 
Tip 1: Do polievky môžeme pri podávaní nasypať aj čerstvú petržlenovú vňaťku na ozdobenie aj pre chuť. 
 
Tip 2: Kto má rád syr, môže si nastrúhať do polievky kúsok chedaru. 
 
Tip 3: Krémová karfiolová polievka je tiež výborná s opečenými krutónmi.