Rýchla dobrota, ktorú budete milovať. Recept na lahodný a ľahký koláč z pohánky
Ak máte dnes chuť na sladkosť zdravšieho charakteru, máme pre vás skvelý tip. Skúste nahradiť múku pohánkou!
Potrebujete:
- 300 gramov pohánky
- 20 ks sušených datlí
- 3 banány
- 500g malín
- 1PL škorice
- 3PL sézamu
- citrónovú kôru
- šťavu z jedného citróna
- sušený kokos
Postup:
Pohánku si namočíme do vody aspoň na päť-šesť hodín, aby poriadne zmäkla. Keď vpije vodu, pridáme k nej nakrájané datle (avšak len desať kusov), maliny, škoricu, sézam, citrón a sušený kokos. V druhej mise si zatiaľ rozmixujeme banány spolu s citrónovou šťavou. Všetko spolu premiešame a vzniknutú zmes rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ten môžeme ešte predtým potrieť kokosovým olejom, avšak naozaj len v jemnej vrstve. Cesto vložíme do rúry na ďalších päť hodín, kde ho necháme sušiť pri minimálnej teplote. Dávame si však pozor, aby nebolo príliš suché.
Medzitým si pripravíme zo zvyšku ďatlí a malín džem. Tieto suroviny rozmixujeme a pridáme k nim trochu vody - až kým nám nevznikne hmota podobná obľúbenej pochúťke. Ňou potrieme vysušené cesto a následne ohneme. Na záver môžeme potrieť aj vrch a ozdobiť sušeným kokosom, kešu orieškami či iným ovocím podľa chuti.
Prečítajte si: Raňajky ako z rozprávky: Pripravte si zdravé ovsené kaše bez varenia