Obľúbená potravina je bohatá nielen na bielkoviny, ale aj iné vitamíny. Výrazne pomáha najmä pri chudnutí
O ich účinkoch vedeli už naše staré mamy, no napriek tomu chýbajú v jedálničku mnohých z nás. Strukoviny by sme však nemali vo svojej strave vynechávať, práve naopak.
Zázračné účinky strukovín poznajú najmä vegetariáni a vegáni, ktorí na tento súbor potravín nedajú dopustiť. Niet sa čo čudovať - pomerne lacná potravina dokáže telu dodať potrebné živiny a zároveň ho nasýtiť tak, aby sme neboli už hodinu od jej konzumovania hladní. Málokto tuší, že okrem všeobecne známych benefitov toho v sebe strukoviny skrývajú o čosi viac. Aj keď vo väčšine vegetariánskych a vegánskych receptov suplujú rolu mäsa, faktom je, že nášmu telu nepridávajú zbytočné kalórie, naopak pomáhajú mu pri chudnutí.
Prečítajte si: Najdôležitejšia látka počas jesene. Povinná jazda nielen pre krásu, ale najmä pre energiu počas sychravých dní
Silné účinky
Na začiatok je dôležité poznamenať, že napriek všeobecným benefitom strukovín, má každý druh svoje vlastné účinky. Zatiaľ čo červená šošovica obsahuje najviac železa a je odporúčaná najmä ľuďom s anémiou, v žltej šošovici nájdeme mnoho kyseliny listovej, čo ocenia najmä tehotné ženy. V prípade, že chcete spáliť kalórie, sa však odporúča konzumácia čiernej šošovice, ktorú nájdete v obchodoch aj pod názvom beluga.
Zrná čiernej šošovice získavajú svoj odtieň kvôli vysokej koncentrácií antokyánov, ktoré sa nachádzajú aj v iných tmavomodrých potravinách akými sú napríklad čučoriedky či slivky. Podobne ako tie, aj čierna šošovica podporuje zdravé trávenie a pozitívne vplýva na náš metabolizmus. Pri jej pravidelnom konzumovaní tak budete badať výsledky najmä na svojej váhe, nakoľko beluga pomáha aj pri detoxikácii organizmu či znižovaní hladiny cukru v tele. Povinnosťou je však spomínaná pravidelnosť, bez ktorej to nejde pri žiadnej zmene.
Okrem spomínaných antokyánov a bielkovín, ktorými sa môže pýšiť každý druh šošovice, má beluga ďalšiu výhodu - a to, že prirodzene bezlepková, a tak si ju môže dopriať skutočne každý. Zaradiť do svojho jedálnička by ju mali najmä ľudia s predpokladom srdcových chorôb, nakoľko tento druh šošovice znižuje jej riziko.
Jednou z jej ďalších výhod je to, že ju na rozdiel od iných druhov nemusíte vopred namáčať. Jej príprava trvá približne 20 minút, a tak si ju môžete dopriať bez toho, aby ste to plánovali niekoľko hodín vopred. Využiť v jedle ju môžete akokoľvek - od omáčiek, príloh, polievok až po šaláty.
Neprehliadnite: Vitamíny instatnou formou sľubujú okamžitý boost. Dodajte si ich do organizmu cez žilu