Presunúť na hlavný obsah

Slovenka Lucia vymyslela unikátnu aplikáciu pre ľudí s intoleranciou: Pomôcť môže každému z nás

Kariéra

Podľa posledných prieskumov bude do piatich rokov viac než polovica ľudí trpieť intoleranciou na určité potraviny či ich zložky. Môže za to chemické spracovanie, ako aj dedičnosť. Aj vďaka tomu sa Lucia Buntajová rozhodla vytvoriť aplikáciu Are you food intolerant, ktorá pomôže pri odhaľovaní rôznych tráviacich problémov.

Na začiatok taká klasická otázka - prečo je potreba dávať si na dnenú stravu? Môže mať človek intoleranciu, o ktorej zatiaľ nevie?

Moderné stravovanie sa snaží spĺňať nároky moderného človeka, ktorý žije rýchly a stresujúci život. Jedlá sú spracované na polotovary, ktoré možno rýchlo pripraviť. Obsahujú rôzne látky na vylepšenie chute, vône, vzhľadu a majú predĺženú trvanlivosť. Ovocie a zelenina sú chemicky ošetrované a často dozrievajú až vo veľkoskladoch pod lampami. Veľa rastlín sme geneticky vylepšili, aby nám dávali úrodu častejšie a aby sa dali pestovať kdekoľvek. Zvieratá kŕmime zmesami obsahujúcimi antibiotiká, hormóny, a rôzne urýchľovače rastu.

Konzumácia takejto stravy a ďalšie faktory ako stres, znečistené prostredie, rôzne alternatívne  diétne štýly dráždia ľudský organizmus a ten začne byť intolerantný na jedlo. Otázkou potom zostáva, nakoľko svoje telo a jeho potreby rešpektujeme. Niekedy človek ignoruje varovné signály tela a konzumuje stravu, ktorá mu neprospieva. Takže organizmus už môže reagovať intoleranciou, ktorú si zatiaľ odmietame pripustiť.

Vy ste vytvorili pomôcku, ktorá pomôže pri správnom stravovaní v prípade intolerancií, ale aj pri takých bežných činnostiach, akými je napríklad nákup. Prečo ste si vybrali práve formát aplikácie?

Formát aplikácie bola naša absolútne prvotná voľba. V aplikácii sme sa zamerali na potravinové  intolerancie ktoré sa týkajú celých  skupín potravín (napr. histamínová intolerancia). To znamená, že ak máte podozrenie na takýto typ intolerancie, budete musieť urobiť diametrálne zmeny vo vašom stravovaní a životnom štýle. Takéto zmeny prinášajú veľa otázok a situácií, ktoré je potrebné riešiť bezodkladne. Aplikáciu si vie každý stiahnuť do svojho smartfónu, ktorý nosí pri sebe a teda riešenie je vždy k dispozícii.

Prečítajte si: Barbora vytvára z kvetín doslova umenie. Jej štýlové kvetinárstvo Flower Therapy podporuje lokálnych pestovateľov

Čo všetko aplikácia Are you food intolerant obsahuje?

Pri potravinových intoleranciách sa v organizme často nahromadia problematické zložky. Takouto situáciou je aj tzv. brainfog – zahmlený mozog, pri ktorom sa človek veľmi zle orientuje. Typické sú aj krátkodobé výpadky pamäte. Aplikácia je preto  navrhnutá tak, aby sa v nej každý, ale najmä intolerantný človek dokázal veľmi rýchlo zorientovať a aby vedel nájsť presne to, čo potrebuje v danej chvíli. Články aplikácie sú zoradené do troch farebných sekcií. Žltá sekcia obsahuje články, ktoré objasňujú základné pojmy spojené s intoleranciami. Oranžová sekcia detailne popisuje jednotlivé intolerancie. Červená sekcia tzv. testovacia časť a obsahuje testy, ktoré boli vyvinuté na základe jednotlivých rozdielov medzi intoleranciami, či už sú to symptómy alebo tolerované resp. netolerované potraviny.

Na ktoré intolerancie sa aplikácia zameriava, respektíve, ktoré môže pomôcť odhaliť?

Aplikácia popisuje 16 druhov ochorení, alebo intolerancií resp. senzitivít na celé potravinové skupiny. Na Slovensku vieme diagnostikovať histamínovú intoleranciu, ochorenia spojené s lepkom a mliekom, metánové alebo vodíkové SIBO, fruktózovú maloabsorbciu. Vo svete sa jednotlivé zdravotné centrá a kliniky zameriavajú aj na liečbu takých intolerancií ako lektínová intolerancia, ktorú zahraniční odborníci spájajú s autoimunitnými ochoreniami, Mnohopočetná chemická senzitivita (MCS), pri ktorej ľudia reagujú na všetky chemické zložky, ktoré ich obklopujú alebo Syndróm nadmernej aktivácie žírnych buniek(MCAS), ktorý sa môže najprv prejavovať ako histamínová intolerancia, ale nízkohistaminová dieta tu nepomáha.

Na akom princípe funguje?

Funkcionalita aplikácie odráža individuálne potreby jednotlivých užívateľov. My odporúčame začať s čítaním článkov v žltej sekcie, ktorá detailne popisuje aké skupiny potravín, zdravotné symptómy, reakcie a priľahlé ochorenia sa najčastejšie spájajú s jednotlivými intoleranciami .Čiže ak viete, ktoré potraviny vám robia zle a aký typ reakcie na ne máte, v tejto sekcii môžete nájsť určité usmernenie, na ktorú intoleranciu v oranžovej sekcii sa zamerať. Po preštudovaní si jednotlivých intolerancií v oranžovej sekcii, je možné otestovať sa v červenej sekcii a zistiť pravdepodobnosť intolerancie, ktorú podozrievate. Používatelia, ktorý majú prehľad v intoleranciách môžu ihneď začať s testovaním. Okrem týchto informácií aplikácia ponúka aj praktické rady, ako si poradiť s diétou, ako pomôcť intolerantným deťom, alebo kontakty na zahraničné pracoviská a odborníkov.

Máte približný prehľad koľko ľudí ju momentálne používa?

Aplikácia je novinka. Jej prvá verzia bola vydaná v dvoch jazykoch SK/EN v júni 2021. Vzhľadom na administratívne postupy na jednotlivých predajných portáloch je počet reálnych možných uživateľov dostupný v časovom odstupe 2 mesiacov. Zatiaľ sa tešíme najmä záujmu zo strany zahraničných užívateľov.

V pláne predpokladám máte aj nejaké upgrady. Aké? Okrem toho, v čom vidíte potenciál aplikácie a čo je jej možno dlhodobejším cieľom?

Prvý veľký upgrade už máme za sebou. Rozhodli sme sa, že celú žltú sekciu plus možnosť vyskúšať si dva testy a následne si prečítať o intoleranciách spojených s týmito testami sprístupníme naším užívateľom zadarmo. Je to najmä preto, aby sa aj tí konzervatívnejší užívatelia mohli oboznámiť s tým, ako aplikácia funguje a spriateliť sa s ňou týmto spôsobom. Samozrejme, pripravujeme nové články, ktoré prinášajú odpovede, pre všetkých, ktorých trápi jedlo a problémy spojené s jedlom. Cieľom našej aplikácie je zvýšiť informačné povedomie o jednotlivých intoleranciách a to najmä u ľudí, ktorí majú v dôsledku intolerancií dlhodobé zdravotné problémy. Aplikácia zdôrazňuje individuálny prístup každého človeka ku svojmu vlastnému zdraviu a potrebu vypracovať si vlastný diétny režim.

Neprehliadnite: Lenka pracuje pre svetoznáme architektonické štúdio Zaha Hadid: Svoj ekologický sen pretavila do špeciálneho projektu