Tieto 4 veci spôsobujú, že starneme rýchlejšie: Vyhoďte ich zo svojho jedálnička aj bežnej rutiny
Niektoré veci rozhodne neprospievajú nášmu telu a navyše sa vo výraznej miere podieľajú aj na predčasnom starnutí. Ste si isté, že ich nemáte vo svojej bežnej stravovacej rutine?
Sú určité veci, ktoré spôsobujú to, že naše telo starne predčasne. Oveľa skôr sa na nás prejavuje nielen vek, ale aj trpia aj naše orgány. Viete, čomu by ste sa mali vyvarovať, pokiaľ si chcete mladosť a skvelý výzor zachovať čo najdlhšie?
1. Cukor
Aj keď sa uskutočnilo nespočetné množstvo štúdií, o tom, čo cukor spôsobuje alebo nie, jedno je isté. Pre naše telo ako celok je jednoducho škodlivý. Mnohokrát v tele spôsobuje zápaly, resp. podporuje ich rovzvinutie, poškodzuje kolagén, elastín, takže pokožka skôr vyzerá staršie. Prehlbuje vrásky a človek sa aj cíti skôr starší ako reálne je. Teda ak sa bavíme z dlhodobého hľadiska samozrejme.
2. Sacharidy s vysokým glykemickým indexom
Milovníci cestovín, teraz zrejme prehodnotia svoj jedálniček. Potraviny, ako klasické cestoviny, bagety, ovsené vločky, praclíky, či cereálie, preukázateľne urýchľujú proces starnutia pokožky a spôsobujú často akné, či dokonca rosaceu.
Mohlo by vás zaujímať: Obézne plus size fitnesky ako nový trend sociálnych sietí: To, že modelka nafotí kampaň, z nej nerobí zdravého človeka
Ak ich zjeme do pár minút sa zvýši hladina krvného cukru, pretože sa pomerne rýchlo rozkladajú na glukózu, ktorá toto všetko potom vyvoláva. Práve takéto sacharidy s vysokým glykemickým indexom spôsobujú, že sa na našej tvári vek odrazí oveľa skôr ako by sme chceli.
3. Alkohol
Príležitostný pohár vína vám ani vašej pokožke neublíži, ale nadmerné pitie, oberá telo o vitamín A, antioxidant, ktorý je nevyhnutný pre obnovu buniek. Hovorí sa, že ľudia, ktorí vypijú počas týždňa maximálne sedem pohárikov vína, či šampanského sa dokonca dožívajú oveľa vyššieho veku ako tí, ktorí robia opak.
4. Červené mäso
Konzumácia príliš veľkého množstva červeného mäsa môže zrýchliť biologické hodiny vášho tela, tvrdí štúdia vedcov z University of Glasgow. Na rozdiel od vášho chronologického veku, biologický vek závisí od zdravia vašich génov a úzko súvisí s tým, čo do svojho tela vkladáte. Spojenie medzi starnutím a červeným mäsom je zrejme spôsobené tým, že je napumpované fosfátmi, aby sa zlepšila jeho trvanlivosť, jemnosť a chuť.
Čítajte tiež: Slovenka Katka vymyslela 12-týždňový program Bubble Butt: Vyčarí vám dokonalú postavu aj bez posilňovne
Aj keď sú fosfáty potrebné na to, aby naše bunky fungovali, prebytočný fosfát telo nedokáže spracovať, čo spôsobuje, že sa v krvi hromadia vyššie hladiny nebezpečných látok. Viaceré štúdie spájajú vysoké hladiny fosfátov v tele s vyššou mierou srdcových ochorení, chronických ochorení obličiek, slabých kostí a dokonca aj predčasnej smrti.