Rýchla jednohubka z lístkového cesta: Vyskúšajte fantastické, chrumkavé hviezdičky s lekvárom a orechmi
Jednoduchý, rýchly, chrumkavý recept v hlavnej úlohe s lístkovým cestom, lekvárom a orechmi zachutí nejednému z vás. Za to vám ručíme. Ak sa pred dverami objaví nečakaná návšteva, tento dezert máte hotový do pol hodiny a jesť ho môžete okamžite. Tak čo, vyskúšate?
Na cca 18 - 24 ks budete potrebovať:
2 lístkové cestá chladené alebo mrazené (najlepšie rovno predvaľkané)
slivkový lekvár
vlašské orechy (použiť môžete aj iné obľúbené, ale s týmito chutia naozaj skvelo)
hladká múka na podsypanie
1 vajce na potretie
Hera, maslo alebo kokosový olej na vymastenie plechu (alebo môžete použiť aj papier na pečenie, ktorým vysteliete plech)
práškový cukor na posypanie hviezdičiek
Mohlo by vás zaujímať: Lahodný hruškový tarte tatin: Čím ešte obohatiť skaramelizované hrušky, aby ste upiekli dokonalý jesenný dezert?
Postup prípravy:
Pripravíme si pracovnú dosku a valček. Predvaľkané lístkové cesto otvoríme a na pomúčenej pracovnej doske ešte pregúľame, aby sme ho zväčšili na šírku aj dĺžku. Snažíme sa vytvarovať tvar štvorca.
Následne si vezmete najlepšie malé kuchynské radielko, ktorým si rozdelíte cesto na niekoľko rovnako veľkých menších štvorcov. Z jedného lístkového cesta by vám malo vydať cca 9 – 12 takýchto štvorcov.
Potom opäť radielkom režete každý štvorec smerom od rohu k stredu. Tak rez vediete postupne zo všetkých štyroch rohov, pričom necháte v strede voľnú časť, na ktorú kladiete za malú lyžičku slivkového lekváru. Zopakujete pri každom štvorci presne takto.
Čítajte tiež: Skvelý a rýchly letný dezert s ríbezľami: Na tomto si môžete pochutiť pri šálke kávy
Napokon vytvarujete hviezdičku tak, že každý druhý roh zabalíte smerom k stredu a pritlačíte v mieste lekváru. Aby sa pri pečení hviezdička neroztvorila, pritlačíte ešte vlašským orechom. Opäť opakujete pri každom ďalšom a rovnaký postup opakujete aj s druhým lístkovým cestom.
Takto pripravené hviezdičky z lístkového cesta poukladáte na dobre vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech, potriete rozšľahaným vajíčkom a dáte piecť na cca 15 – 20 minút pri teplote 175 stupňov Celzia.
Keď sú hviezdičky hotové, necháte chvíľu vychladnúť a potom posypete cez malé sitko práškovým cukrom, kto má rád viac sladké.
Neprehliadnite: Škola pečenia: Rebarborou plnené lístkové vrtuľky
Dobrú chuť!