Presunúť na hlavný obsah

Schudnite podľa ajurvédskych elementov: Táto strava prečistí črevá, zbaví vás toxínov a uvidíte značný úbytok tukových vankúšikov

Chudnutie a diéty

Stravovanie podľa ajurvédy má množstvo benefitov. A nielen, čo sa zdravia týka, ale pozitívne sa to odzrkadlí aj na vašej figúre.

Ajurvédska strava vyplavuje z tela toxíny, čistí pleť, odvodňuje organizmus

Ajurvédska strava je spôsob stravovania, ktorý existuje už tisíce rokov. Je založený na princípoch ajurvédskej medicíny a zameriava sa na vyváženie rôznych druhov energie v tele, čo má pomôcť zlepšiť zdravie a zároveň vám to aj krásne dokáže vyformovať krivky. Samotná strava vyplavuje z tela toxíny, čistí pleť, odvodňuje organizmus, opäť podnecuje k tomu, aby znova začal pracovať naplno. Netreba však zabúdať ani na pohyb, ktorý by sa popri tom, mal stať prirodzenou súčasťou vášho bytia. Stačí pravidelná chôdza a dlhé prechádzky.

Podľa ajurvédy je ideálne začať deň pohárom horúcej vody s bylinkami ako koriander, zázvor, masala a fenikel. To dokonale podporí trávenie. 

Pri samotnom stravovaní však musíte zistiť, ktorý z piatich elementov ste práve vy. Ajurvéda vychádza z toho, že vesmír tvorí päť prvkov — vayu (vzduch), jala (voda), akash (priestor), teja (oheň) a prithvi (zem). No a predpokladá sa, že tieto prvky tvoria tri rôzne dóše, ktoré sú definované ako typy energie, ktoré cirkulujú vo vašom tele.

Prečítajte si: Tajomstvo štíhlych nôh a sexi brucha Francúzok: Všetky generácie sa držia tejto jednej veci a funguje to skvele

Každá dóša je zodpovedná za špecifické fyziologické funkcie. Napríklad pitta dóša riadi hlad, smäd a telesnú teplotu. Vata dóša medzitým udržiava rovnováhu elektrolytov a pohyb, zatiaľ čo kapha dóša podporuje funkciu kĺbov. Jedálniček si následne zostavíte podľa vašej dominantnej dóše.

Hlavné charakteristiky pre každú dóšu, ktoré vám pomôžu určiť, čo vás najviac vystihuje:

  • Pitta (oheň + voda). Inteligentní, usilovní a rozhodní. Daní ľudia majú vo všeobecnosti strednú, teda priemernú fyzickú postavu, bývajú však náladoví a môžu trpieť poruchami trávenia, srdcovými chorobami alebo vysokým krvným tlakom.
  • Vata (vzduch + priestor). Kreatívni, energickí a živí. Ľudia s touto dóšou sú zvyčajne štíhli, ženy majú chlapčenskú postavu, môžu bojovať s tráviacimi problémami, únavou alebo úzkosťou, keď nie sú v rovnováhe.
  • Kapha (zem + voda). Prirodzene pokojní, uzemnení a lojálni. Tí, ktorí majú kapha dóšu, majú často pevnejšiu postavu a môžu mať problémy s priberaním, astmou, depresiou alebo cukrovkou.

Podľa tejto diéty vaša dóša určuje, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste podporili vnútornú rovnováhu a tým sa dopracovali k eliminácii ukladania prebytočného tuku.

Napríklad pitta dóša sa zameriava na chladenie, energizovanie potravín a obmedzuje korenie, orechy a semená. Vata dóša zase uprednostňuje teplé, uzemňujúce jedlá, pričom obmedzuje sušené ovocie, horké bylinky a surovú zeleninu. Napokon, kapha dóša obmedzuje ťažké jedlá, ako sú orechy, semená a oleje, v prospech ovocia, zeleniny a strukovín.

Červené mäso, umelé sladidlá a spracované prísady sú obmedzené pre všetky tri dóše. Namiesto toho ajurvédska strava podporuje konzumáciu zdravých čerstvých potravín.

Povolené potraviny: 

Pitta

  • Bielkoviny: hydina v malom množstve, vaječný bielok, tofu
  • Mliečne výrobky: mlieko, ghee, maslo
  • Ovocie: sladké, zrelé ovocie ako pomaranče, hrušky, ananás, banány, melóny a mango
  • Zelenina: sladká a horká zelenina, vrátane kapusty, karfiolu, zeleru, uhorky, cukety, listovej zeleniny, sladkých zemiakov, mrkvy, tekvice a ružičkového kelu
  • Strukoviny: cícer, šošovica, fazuľa mungo, fazuľa lima, čierna fazuľa, fazuľa
  • Obilniny: jačmeň, ovos, ryža basmati, pšenica
  • Orechy a semená: malé množstvo tekvicových semienok, ľanových semienok, slnečnicových semienok, kokosu
  • Byliny a koreniny: malé množstvo čierneho korenia, rasce, škorice, koriandra, kôpru, kurkumy

Vata

  • Proteín: malé množstvo hydiny, morských plodov, tofu
  • Mliečne výrobky: mlieko, maslo, jogurt, syr, ghee
  • Ovocie: úplne zrelé, sladké ovocie, ako sú banány, čučoriedky, jahody, grapefruity, mango, broskyne a slivky
  • Zelenina: varená zelenina, vrátane repy, sladkých zemiakov, cibule, reďkovky, repy, mrkvy a zelenej fazuľky
  • Strukoviny: cícer, šošovica, fazuľa mungo
  • Zrná: varený ovos, varená ryža
  • Orechy a semená: akékoľvek, vrátane mandlí, vlašských orechov, pistácií, chia semienok, ľanových semienok a slnečnicových semienok
  • Byliny a korenie: kardamón, zázvor, rasca, bazalka, klinčeky, oregano, tymián, čierne korenie

Kapha

  • Bielkoviny: hydina v malom množstve, morské plody, vaječné bielka
  • Mliečne výrobky: odstredené mlieko, kozie mlieko, sójové mlieko
  • Ovocie: jablká, čučoriedky, hrušky, granátové jablká, čerešne a sušené ovocie ako hrozienka, figy a sušené slivky
  • Zelenina: špargľa, listová zelenina, cibuľa, zemiaky, huby, reďkovky
  • Strukoviny: akékoľvek, vrátane čiernej fazule, cíceru, šošovice a morskej fazule
  • Obilniny: ovos, raž, pohánka, jačmeň, kukurica, proso
  • Orechy a semená: malé množstvo tekvicových semienok, slnečnicových semienok, ľanových semienok
  • Byliny a korenie: akékoľvek, vrátane rasce, čierneho korenia, kurkumy, zázvoru, škorice, bazalky, oregana a tymiánu

Neprehliadnite: Stravovanie podľa veku: V tridsiatke treba zvýšiť príjem bielkovín, po štyridsiatke sa zamerajte vlákninu

Vzhľadom na to, že ajurvédska strava kladie dôraz na potraviny bohaté na živiny, práve to podporuje chudnutie. Denný príjem si rozdeľte tak, aby ste medzi jednotlivými jedlami mali vždy aspoň 4 hodinovú prestávku. Približne toľko nášmu telu trvá, kým spracuje živiny z predchádzajúceho pokrmu. Tak čo, skúsite svojej figúre pomôcť týmto spôsobom?