Presunúť na hlavný obsah

BOJUJTE S OBEZITOU

Zdravie a relax

Už dávno nie je pravda, že Američania sú najtučnejším národom na zemi. Predbehli ich totiž niektoré krajiny Európskej únie (EÚ). V súčasnosti trpí nezdravou nadváhou v EÚ viac ako 11 miliónov detí, obezitou dokonca až tri milióny ľudí. Toto číslo sa ročne zvyšuje. Výskumy Medzinárodnej asociácie na výskum obezity dokazujú, že ročne sa počet ľudí s obezitou zvýši o 300-tisíc. A každoročne sa k nim pripojí aj 1,3 milióna detí s nadváhou. A Slovensko v rámci EÚ figuruje na popredných priečkach. O tie sa delíme s Britániou, Nemeckom, Gréckom, Cyprom a Českou republikou. Máte chuť tieto čísla zmeniť? Máte šancu. Návod na to ako začať nájdete napríklad na 4. ročníku kampane Zdravo, chutne a aktívne.

Obezita bola kedysi právom považovaná za chorobu Američanov. Nezdravá fastfoodová strava im totiž prilepila ročne pár kíl navyše. Navyše životný štýl bez akejkoľvek snahy pohybovať sa spôsobil, že hranica BMI (Body Mass Index) sa drží v priemere nad hodnotou 30. Západný trend však dorazil aj do Európy. Obezitou tu trpí 27 percent mužov a až 38 percent žien. V Číne obezitu skoro nepoznajú. Trpí tu ňou len 6 percent populácie, čo je zanedbateľné percento. Na prostriedky na boj s obezitou sa len v EÚ vynaloží ročne viac ako 59 miliád eur ročne.
Ľudí, ktorí trpia na obezitu, často trápia aj iné ochorenia – časté sú srdcovocievne ochorenia, ochorenia pohybového ústrojenstva, metabolické či nádorové ochorenia. Časté sú aj úmrtia v dôsledku zlyhania orgánov, ktoré sú obalené tukom. Životný štýl obéznych ľudí je často spájaný aj s fajčením, častejšou konzumáciou alkoholických nápojov a stresom. „Na tieto pridružené ťažkosti a ochorenia ide ďalších 60 až 180 miliárd eur. Bude to horšie, pretože 10-násobne vyšší rast obezity Európania v porovnaní so situáciou v 70. rokoch zaznamenali najmä pri detskej obezite,“ hovorí pre Feminity Denisa Priadková koordinátorka kampane Zdravo, chutne a aktívne.
Štvrtý ročník kampane sa zameriava na zdravú životosprávu a pohyb. Pod záštitou kancelárie WHO (World Health Organization) sa tak počas šiestich týždňov môžete zapojiť do boja s obezitou. Stačí, ak sa nasledujúcich pár dní budete riadiť heslom: "Schutnite!" a budete myslieť zdravo. Do svojho jedálnička sa snažte zaradiť čo najviac zeleniny a ovocia, obmedzte jedlá, ktoré pravidelne dostávajú nálepku nezdravé, no hlavne sa hýbte. Národná správa o zdravá a so zdravám súvisiacom správaní detí totiž hovorí, že stupeň fyzickej inaktivity detí v rozvinutých krajiných je na takej úrovni, že sa nedá upraviť výživa pre vyrovnanie nepomeru medzi energetickým príjmom a výdajom.
Ak sa chcete nechať inšpirovať, zastavte sa aj vo vašom meste na ochutnávku, prídte si po tipy do kuchyne a zoznámte sa s novými pohybovými aktivitami. Kampaň potrvá do 11. decembra a v rámci nej nebude chýbať ani Deň pohybu a starostlivosti o telo či Bio deň.