Presunúť na hlavný obsah

Vianočné medovníčky bez toho, aby boli tvrdé: Správnu chuť namiešate z týchto ingrediencií

Recepty

Bez medovníkov si Vianoce jednoducho nevieme predstaviť. Sú neodmysliteľnou súčasťou najkrajších sviatkov v roku, a aby prevoňali vašu domácnosť musia mať tie správne ingrediencie. Vyskúšajte tieto...

 

Ingrediencie

 
650 g hladkej špaldovej múky 
200 g trstinového cukru
50g kokosového tuku alebo masla
150g kvalitného medu
4 žĺtky
1 kávová lyžička perníkového korenia
2 kávové lyžičky jedlej sódy bikarbóny
4-5 lyžíc mandľového mlieka
 
 

Postup prípravy

 
1. Najskôr si do väčšej misky pripravíme múku, cukor, kokosový tuk alebo maslo
2. Prilejeme tekutý kvalitný med a žĺtky. 
3. Postupne pridáme perníkové korenie pre typickú vianočnú arómu a jedlú sódu bikarbónu. 
4. Na záver pridáme polievkové lyžice mandľového mlieka. 
5. Všetko vymiešame do hladkého cesta. 
6. Cesto necháme odstáť čo možno najdlhšie na chladnom, tmavšom mieste, v komore aj niekoľko dní. 
7. Po niekoľkých dňoch môžeme cesto vytiahnuť, znova niekoľkokrát premiesime a vyvaľkáme ho na hrúbku 3-5 mm. 
8. Potom vykrajujeme medovníky a ukladáme na plech potretý herou, cerou alebo maslom. 
9. Medovníky pečieme pri teplote 165 stupňov asi 5-10 minút. 
 
 
Extra tip 1: Pre zvýraznenie arómy, ktorá prevonia váš domov počas vianočných sviatkov môžete pridať do cesta na medovníky štipku škorice a citrónovej kôry. 
 
Extra tip 2: Ak chcete docieliť lesklý povrch medovníkov, natrite ich pred vložením do rúry rozšľahaným vajíčkom. Ak chcete, aby ostali matné, potom ich nenatierajte. Je to na vás. 
 
Dobrú chuť!