Poznáte pupáky? Sú súčasťou vianočného pečenia a nesmú chýbať na štedrovečernom stole
Pupáky alebo aj makové buchtičky namočené v mlieku. Nenáročná na prípravu, rýchla a skutočne chutná vianočná sladkosť, ktorú vedeli pripravovať už aj naše staré mamy. Vyskúšajte jeden z našich tradičných receptov.
Pupáky sú nenáročná na prípravu, rýchla a skutočne chutná vianočná sladkosť, ktorú vedeli pripravovať už aj naše staré mamy
Neprehliadnite: Doprajte si na Silvestra niečo zdravé: Chutné tyčinky z pekanových orechov vás prekvapia svojou ľahkosťou
Cesto
• 1 hrnček polohrubej špaldovej múky
• ½ hrnčeka vlažného až teplého mlieka
• 1 kocka droždia
• štipka soli
• 1 kávová lyžička trstinového cukru
Na posypanie/obalenie
• práškový cukor
• maslo
Neprehliadnite: Štýlové koláčiky na paličke sú ideálnym dezertom na Silvestra: Sú chutné a vyzerajú naozaj skvelo
Postup prípravy
• Z mlieka, droždia a trstinového cukru si pripravíme kvások.
• Pridáme múku, štipku soli a vypracujeme hladké a nadýchané cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 30-45 minút.
• Po vykysnutí tvarujeme z cesta malé valčeky, ktoré poukladáme na vymastený plech a necháme ešte vykysnúť aspoň 10 minút.
• Malé bochníčky, pupáky, vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
• Následne po upečení pupáky sparíme v teplej vode. Necháme namočené a a občas premiešame, aby nasiakli. Potom ich zmäknuté vyberieme.
• Vo väčšej miske si zatiaľ rozpustíme maslo, práškový cukor a mletý mak, v ktorých zmäknuté a nasiaknuté pupáky obalíme.
Dobrú chuť!