Presunúť na hlavný obsah

Poznáte pupáky? Sú súčasťou vianočného pečenia a nesmú chýbať na štedrovečernom stole

Recepty

Pupáky alebo aj makové buchtičky namočené v mlieku. Nenáročná na prípravu, rýchla a skutočne chutná vianočná sladkosť, ktorú vedeli pripravovať už aj naše staré mamy. Vyskúšajte jeden z našich tradičných receptov.

 

Cesto

 
1 hrnček polohrubej špaldovej múky
½ hrnčeka vlažného až teplého mlieka
1 kocka droždia
štipka soli
1 kávová lyžička trstinového cukru
 

Na posypanie/obalenie 

 
práškový cukor
maslo 
 
 

Postup prípravy

 
Z mlieka, droždia a trstinového cukru si pripravíme kvások. 
Pridáme múku, štipku soli a vypracujeme hladké a nadýchané cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 30-45 minút. 
Po vykysnutí tvarujeme z cesta malé valčeky, ktoré poukladáme na vymastený plech a necháme ešte vykysnúť aspoň 10 minút. 
Malé bochníčky, pupáky, vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. 
Následne po upečení pupáky sparíme v teplej vode. Necháme namočené a a občas premiešame, aby nasiakli. Potom ich zmäknuté vyberieme. 
Vo väčšej miske si zatiaľ rozpustíme maslo, práškový cukor a mletý mak, v ktorých zmäknuté a nasiaknuté pupáky obalíme. 
 
 
Dobrú chuť!