Pravá talianska ciabatta, ktorú si zamilujete: K večernému poháru vína, či pre čas strávený s priateľmi je ako stvorená
Keď ju raz upečiete, verte že sa stane súčasťou vašich obľúbených receptov. Je ľahká, jemná a chutí dokonale. Stačia vám k nej len olivy, kvalitný olej, trošku soli a skvelá večera je na stole. Navyše túto ciabattu zvládne aj začiatočník!
Na dve 500 g ciabatty budem potrebovať:
- 1kg hladká múka
- 40 g soľ
- 20 g čerstvé droždie
- 600 ml voda
- olivový olej
- podľa chuti olivy
Postup:
Múku vysypte na dosku, urobte do nej priehlbinku, do ktorej rozdrobte droždie. Nasypte soľ a prilievajte postupne vodu. Vždy trošku a zapracovávajte do cesta.
Aby sa s cestom lepšie pracovalo, pridajte aj pár kvapiek oleja. Cesto spracovávajte dôkladne, aby bola ciabatta krásne nadýchaná. Ak máte radi olivy, pridajte aj tie. Hotové cesto dajte do olejom vymastenej misy, potrite ho olejom aj zvrchu a nechajte 25 minút kysnúť.
Mohlo by vás zaujímať: Banánový brownie s krémom s mascarpone, karamelom a brandy: Jesenná symbióza, ktorá uspokojí chuťové poháriky dokonale
Prstami následne cesto roztiahnite do tvaru štvorca. Pomocou stierky ho rozdeľte na dve časti. Zrolujte do tvaru bochníka, položte na plech a nechajte 30 minút odpočinúť. Pred pečením ho ešte potrite olivovým olejom a pečte vo vyhriatej rúre na 220 ºC asi 20 minút dozlatista. Podávajte s olivovým olejom, olivami a soľou. Pohár dobrého vína k tomu a skvelá večera je na svete. Dobrú chuť!
Čítajte tiež: Rýchly recept: Lahodná syrová roláda, ktorú by ste určite mali vyskúšať