Recept na vynikajúce medové rezy: Robte ich po vrstvách ako tortu a nič nepokazíte
Osem medových plátov, lahodný krém a zvyšky z plátov, to je v skratke gro tohto koláča, ktorý je ideálne začať piecť deň vopred. Môžete ho smelo zaradiť k svojim vianočným receptom tohto roka a sľubujeme, rozhodne nič nepokazíte.
Tento ikonický ruský medový koláč robte vo forme torty. Potrebujete teda tortovú formu s priemerom cca 24 cm. Ideálne je začať ho piecť deň vopred. Hoci sa vám to na prvý pohľad môže zdať komplikované, opak je pravdou a s výsledkom budete nadmieru spokojní.
Na prípravu plátov potrebujete:
170g medu
100g hnedého trstinového cukru
115g masla
1 KL sódy bikarbóny
3 vajíčka
štipka soli
štipka vanilkového cukru
400g hladkej špaldovej múky
Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý dezert: Medový nebeský orechový koláč bez múky a cukru
Na krém budete potrebovať:
1 sladené Salko (250g)
2 balenia 250 g mascarpone (ale použiť môžete aj plnotučný jemný tvaroh)
cukor podľa chuti
Postup prípravy: deň vopred:
V hrnčeku roztopte med, trstinový cukor a maslo a keď začne vrieť, varte ešte 3 až 4 minúty. Potom vmiešajte do zmesi metličkou sódu bikarbónu, aby sa zmes zapenila. Potom stiahnite z ohňa a nechajte ešte 2 až 3 minúty vychladnúť.
V ďalšej miske poriadne zamiešajte vajíčka a veľmi pomaly vmiešajte metličkou tieto vajíčka po pramienkoch do medovo-maslovej zmesi. Následne do nej vmiešajte aj vanilkový cukor aj varechou hladkú špaldovú múku. Zmes treba skutočne dobre premiešať, aby bolo mäkká.
Cesto potom zabaľte a nechajte ho v chlade oddýchnuť do druhého dňa alebo aspoň niekoľko hodín.
Čítajte tiež: Chutný čokoládový koláč pre lepšiu náladu: Rýchly a nenáročný recept pre milovníkov sladkého!
Postup prípravy: druhý deň:
Rozdeľte cesto na 8 rovnakých kúskov. Vyvaľkajte ich medzi dvoma papiermi na pečenie na kruhy o priemere trochu viac ako 24 cm. Potom ich presne orežte podľa tortovej formy. Odrezky z medových plátov upečiete zvlášť a pomeliete, aby ste nimi oblepili vrch a boky medového koláča.
Jednotlivé pláty poriadne popichajte vidličkou a postupne pečte na 180 °C asi 6 až 7 minút, pokiaľ kraje nie sú trochu tmavšie než je stred. Zatiaľ čo sa prvá vrstva pečie, vaľkajte druhú. Môžete ich dokonca v rúre piecť aj dve naraz. Napokon upečte všetky odrezky. Stačí cca 4 až 5 minút.
Potom si pripravte krém z mascarpone alebo iného tvarohu, Salka a cukru podľa chuti. Všetky vrstvy medových plátov potierajte týmto krémom. Rovnako aj boky a povrch.
Následne nechajte tortu vychladnúť a poriadne stuhnúť. Medové pláty nasajú vlhkosť z krému.
Potom pomeľte upečené zvyšky plátov ako sme spomínali vyššie a posypte nimi tortu. Popritláčajte po vrchu a na bokoch, aby neopadali.
Neprehliadnite: Tradičný koláč v štýle Marlenky: Na Vianoce je tento medový dezert ako stvorený
Malý tip pre vás: Povrch torty môžete posypať aj mletými alebo posekanými orechmi, ktoré rovnako vtlačíte do krému. Ruský medový koláč bude tak ešte chutnejší.
Dobrú chuť!