Presunúť na hlavný obsah

Kupujeme superpotraviny a zabúdame, že najväčší poklad máme doma: Včelí peľ je najkomplexnejšou potravinou 21. storočia

Lifestyle

Acai bobule, dragon fruit, goji, spirulina, chia… to všetko sú potraviny, ktoré majú predponu "super", sú teda superzdravé. Keďže nepochádzajú zo Slovenska, dlhá cesta k nám je ich ďalším spoločným menovateľom. A tým ďalším je, že ani jedna z nich sa nechytá na včelí peľ, ktorý je tu doma.

Včelí peľ nie je na trhu krátko, na tom slovenskom mal vždy pevné miesto. Napriek tomu sa naňho zabúda. Je pravda, že ho nenájdeme vyložený na pultoch v bežných obchodoch, treba ho hľadať vo včelárstvach a špecializovaných predajniach zdravej výživy. Tam má stále miesto.

Včely a peľ

Nie nadarmo sa hovorí, že včely sú kráľovnami Zeme. Okrem iného im vďačíme za produkty, ktoré nevieme vyrobiť umelo. Jedným z nich je včelí peľ. Cesta jeho vzniku sa začína príletom včely na kvet a končí jeho odnesením do úľa. Včela si peľ do "domčeka" prináša ako svoju potravu, ktorú predtým spracovala svojimi výlučkami a nektárom. Včelári, ktorí majú záujem získať včelí peľ, úmyselne zúžia vchod do úľa, čím spôsobia, že včela sa pri vstupe do úľa otrie a stratí časť svojho "úlovku". S tým potom včelári pracujú. Výsledným produktom sú sušené peľové zrná, oplývajúce sladkastou chuťou a bylinnou vôňou. 

Najkomplexnejšia potravina 21. storočia

Včelí peľ má právo niesť označenie "superpotravina", keďže spomedzi všetkých obsahuje najbohatší koktail vitamínov, minerálov, proteínov, aminokyselín, enzýmov, koenzýmom a tiež prírodných antibiotík. Dá sa povedať, že ide o najkomplexnejšiu potravinu 21. storočia a my máme to šťastie, že slovenskí včelári naňho nezabúdajú a prinášajú nám ho ako lokálny produkt. 

Neprehliadnite: Stravovanie podľa veku: V tridsiatke treba zvýšiť príjem bielkovín, po štyridsiatke sa zamerajte vlákninu

V jeho malých zrniečkach sa ukrýva vyše dvesto zdraviu prospešných látok, pričom za zvýraznenie stoja esenciálne aminokyseliny, ktoré musíme prijímať zo stravy, pretože naše telo si ich nedokáže vyprodukovať samo. Včelí peľ je tak dokonalým zdrojom nielen esenciálnych aminokyselín, ale i bielkovín, ktorých má v sebe viac než mäso, a v neposlednom rade obsahuje všetkých dvadsaťosem stopových prvkov nachádzajúcich sa v ľudskom tele. V bohatom zastúpení v ňom nájdeme i enzýmy a koenzýmy. 

O zdravotných a liečivých účinkoch včelieho peľu by sa dalo písať ešte dlho, unikátnosť tohto produktu skrátka nemá obdobu. Poďme sa však pozrieť na jeho užívanie.

Do vody, kaše i medu

Najprv je dôležité podotknúť, že včelí peľ predstavuje doplnok stravy, nie jej plnohodnotnú náhradu. Sám o sebe nie je dobre stráviteľný, treba ho buď rozpustiť v pohári teplej vody, alebo ho primiešať do teplej ovsenej kaše či iného pokrmu. Ideálne je, aby sa peľové zrná rozpustili, pretože len tak vie telo prijať všetky benefity, ktoré ponúkajú. Na jednu dávku stačí jedna čajová lyžička. 

Môžete si vytvoriť nový ranný rituál. Na lačný žalúdok rozpustite čajovú lyžičku včelieho peľu v pohári teplej vody (nesmie byť veľmi horúca) a vypite ho. Po 20- či 30-tich minútach si doprajte obľúbené raňajky. Týmto koktailom podporíte nielen zdravie, ale i činnosť metabolizmu. 

Prečítajte si tiež: Najlepšie rastlinné zdroje bielkovín: Týchto 10 druhov zeleniny skutočne zasýtia aj vyživia vaše telo

Suchý včelí peľ viete pridať aj do kvalitného medu, no dajte mu približne týždeň, než ho začnete konzumovať, aby sa v ňom uvoľnili všetky vzácne látky. Po odležaní na tmavom mieste konzumujte lyžičku dva či trikrát denne.