Torta z pražených fíg a mandlí na mede: Lahodná, sladká a plná ovocia, najlepšie podávaná so smotanou alebo zmrzlinou
Lahodný, sladký a ovocný dezert, podávaný so smotanou alebo zmrzlinou, ktorým nič nepokazíte. Naopak, všetkých prekvapíte, keď prídu na chuť pražených fíg a mandlí. Dáte sa nahovoriť na jeho jednoduchú prípravu?
Potrebujete tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm.
Ingrediencie:
500g lístkového cesta pri izbovej teplote, môže byť aj mrazené
8 zrelých fíg s orezanými stopkami
jemne nastrúhaná kôra a šťava z jedného veľkého pomaranča
1 PL čistého medu
200 g zmäknutého masla
200 g kryštálového cukru
200 g mletých mandlí
2 stredne veľké žĺtky
Mohlo by vás zaujímať: Letná Pavlova torta s čerstvým ovocím: Dezert, ktorým potešíte rodinu aj priateľov nielen počas párty
Postup prípravy:
Rúru predhrejte na 180 C. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vyložte ním dno tortovej formy, ktorú ste predtým dobre vymastili. Dbajte na to, aby cesto siahalo nad okraj, pretože pri pečení sa môže scvrknúť a plnka by sa tak mohla rozliať. Upečené nechajte vychladnúť.
Medzitým ako cesto chladne, nakrájajte figy pozdĺžne na polovicu a položte ich reznou stranou nahor na plech na pečenie. Zmiešajte pomarančovú šťavu a med v miske, nalejte na figy a pečte 10-12 minút, kým nebudú mäkké. Všetku šťavu sceďte do hrnca a odložte.
Maslo a cukor vyšľahajte v kuchynskom robote alebo elektrickým šľahačom do hladka. Pridajte mleté mandle a kôru a krátko prešľahajte, aby sa spojili. Pridajte vaječné žĺtky a 1 polievkovú lyžicu odloženej figovej šťavy a znova šľahajte do hladka. Rovnomerne rozotrite po lístkovom ceste v tortovej forme.
Čítajte tiež: Zdravá maková torta so sviežou citrónovou polevou, ktorou ohúrite každú návštevu
Do mandľovej zmesi jemne vtlačte vopred pripravené a upečené figy reznou stranou nahor. Okraje lístkového cesta zahnite smerom do vnútra tortovej formy. Prekryjete nimi náplň. Pečte cca 20 – 25 minút, kým nie sú okraje cesta pekne zlatisté.
Takto pripravenú tortu z pražených fíg a mandlí nechajte odstáť, vychladnúť a následne podávajte s kyslou smotanou alebo šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.
Neprehliadnite: Moderná čokoládová raw torta: Pridajte ríbezle a dokonalý svieži dezert je na svete
Dobrú chuť!