Ľahká čokoládovo avokádová torta bez laktózy, vajec či pšenice: Lahodnou chuťou a polevou vás určite dostane
Táto ľahká vegánska torta doplnená o bohatú a lahodnú polevu vás klame už len svojím výzorom, nie ešte chuťou. Nikdy by ste totiž neuhádli, že takto skvele môže chutiť bezlepková, bezmliečna, bezvaječná či bezpšeničná torta.
Ingrediencia na tortu s priemerom 24 – 26 cm (forma):
trocha slnečnicovej nátierky bez mlieka na premastenie
1 veľké zrelé avokádo (asi 150 g)
300 g svetlého trstinového cukru alebo medu či iného zdravšieho sladidla
350 g hladkej bezlepkovej múky
50 g kvalitného kakaa
1 ČL sódy bikarbóny
2 ČL bezlepkového prášku do pečiva
400 ml nesladeného sójového mlieka
150 ml rastlinného oleja
2 ČL vanilkového extraktu
Mohlo by vás zauímať: Bezlepkové, nepečené raňajkové muffiny, ktoré majú od tých nezdravých ďaleko: Čo je ich základom?
Na polevu potrebujete:
85 g zrelej, roztlačenej dužiny avokáda
85 g slnečnicovej nátierky bez mlieka
200 g čokolády bez mliečnych výrobkov, 70 % kakaa, polámanej na kúsky
25 g kvalitného kakaa
125 ml nesladeného sójového mlieka
200 g preosiateho práškového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
bezlepkové a vegánske posýpky, na ozdobu (alebo podľa vlastnej chuti)
Postup prípravy:
Rúru zohrejte na 160 stupňov Celzia aj s ventilátorom pokiaľ máte, pokiaľ nie, tak na 180 stupňov Celzia. Dno tortovej formy si vymastite slnečnicovou nátierkou bez mlieka a vyložte papierom na pečenie.
Vyšľahajte si najskôr jedno avokádo s trstinovým cukrom alebo iným zdravším sladidlom dohladka.
Potom pridajte bezlepkovú hladkú múku, bezlepkový prášok do pečiva, kakao, sódu bikarbónu, nesladené sójové mlieko, rastlinný olej, vanilkový extrakt, štipku soli a všetko opäť premiešajte, najlepšie ručným mixérom alebo kuchynským robotom dohladka.
Takto pripravené cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte cca 25 minút, kým nebude povrch zlatistý a nadýchaný a špajľa, ktorou vyskúšate vnútro torty suchá.
Po upečení nechajte dobre vychladnúť a vyberte z tortovej formy.
Číatjte tiež: Zdravá maková torta so sviežou citrónovou polevou, ktorou ohúrite každú návštevu
Kým sa torta vychladí, pripravte si polevu. Najskôr vyšľahajte dužinu avokáda so slnečnicovou nátierkou bez mlieka do krémovej hmoty. Preceďte cez sitko a odložte bokom.
Vo vodnom kúpeli si roztopte bezmliečnu čokoládu a nechajte vychladnúť.
Preosejte kakao do veľkej misy. Nesladené sójové mlieko priveďte do varu a potom postupne zašľahajte do kakaa dohladka. Chlaďte niekoľko minút.
K tejto vychladnutej zmesi pridajte avokádovú zmes, preosiaty práškový cukor, čokoládu a miešajte, aby ste vytvorili lesklú hustú polevu. Rovnomerne rozlejte na vychladnutú tortu a posypte vlastnou fantáziou alebo bezlepkovými či vegánskymi posýpkami, ak ju chcete mať v ľahkej podobe komplet celú.
Nechajte v chladničke dobre vytuhnúť aj 1 deň.
Neprehliadnite: Pripravte si čokoládovú roládu vo vegánskej verzii. Rozdiel nezbadáte
Dobrú chuť!