Presunúť na hlavný obsah

Jahodovo-makový koláčik s pomarančovou polevou: Hostí si ním zaručene získate

Recepty

Jahody, aktuálne sezónne ovocie, ktoré milujeme, k tomu zrniečka maku, poleva z pomaranču a dostanete koláč, ktorý si budete chcieť pripraviť zas a znova. Ktoré ďalšie ingrediencie k nemu potrebujete?

Ingrediencie: 

4 PL pomletého maku

200 g roztopeného masla plus trochu naviac na vymastenie väčšej tortovej formy. 

225 g hladkej múky

1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

4 veľké vajcia izbovej teploty

225 g kryštálového cukru

1 ČL vanilkového extraktu

Mohlo by vás zaujímať: Sezóna čerešní sa blíži: Pripravte si čerešňový koláč obohatený o mandle, kyslú smotanu a chrumkavý povrch

Na sirup a náplň: 

kôra a šťava z 1 veľkého pomaranča

100 g kryštálového cukru

1 PL pomarančového likéru (môže, nemusí byť) 

170 g plnotučného gréckeho jogurtu

500 ml plnotučného francúzskej smotany crème fraîche

350 g jahôd, nakrájaných na plátky, plus extra na servírovanie

Postup prípravy: 

Pomleté makové zrniečka opražte nasucho na panvici na miernom ohni 2 minúty. Necháme vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov C. Tortovú formu dobre vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. 

Čítajte tiež: Dokonalý letný dezert: Chrumkavý jahodový koláč s tvarohovou polevou

Zmiešajte hladkú múku a prášok do pečiva, potom odstavte. Vložte vajcia a cukor do veľkej misky. Elektrickým šľahačom šľaháme do zhustnutia, bledosti a peny. Prilejeme vychladnuté maslo a vanilkový extrakt a opäť krátko prešľaháme. Preosejte zmes múky, pridajte 3 lyžice maku a potom pomocou veľkej kovovej lyžice opatrne vmiešajte do tortovej zmesi, až kým nebude rovnomerná.

Nalejte zmes do tortovej formy a pečte cca 25 minút alebo do zlatista. Ochlaďte hneď vo forme cca 10 minút a potom presuňte na mriežku.

Na prípravu sirupu si zohrejte pomarančový džús a 50 g cukru v mikrovlnnej rúre na 30 sekúnd. Vmiešajte likér, ak máte. Pomocou veľkého zúbkovaného noža rozrežte tento veľký koláč vodorovne na štyri rovnako hrubé časti. Potrite odrezanú stranu a okraje každého kruhu veľkým množstvom teplého pomarančového sirupu.

Neprehliadnite: Jahodovo-rebarborové crumble tyčinky: Maslovo sladká poleva na chrumkavom základe

Na prípravu plnky vyšľahajte jogurt, smotanu crème fraîche, zvyšný cukor a pomarančovú kôru, až kým nebude hustá a roztierateľná. Koláčiky naplňte smotanovou plnkou a jahodami, navrch dajte ešte krémovú vrstvu. Posypte zvyšným makom a potom nechajte koláč pred krájaním 30 minút postáť.

Dobrú chuť!