Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočný koláč „simnel“ predstavujúci 11 učeníkov v podobe 11-tich marcipánových guličiek: Pridajte aj jarné kvety

Recepty

Pre mnohých klasický veľkonočný koláč, simnel, ste možno ešte neskúšali. Ozdobený 11-timi marcipánovými guličkami, ktoré predstavujú 11 Ježišových učeníkov, je skutočne symbolický, no v prvom rade neskutočne chutný.

Na cesto potrebujeme: 

250 g zmiešaného sušeného ovocia

1 odšťavený pomaranč

500 g balenia marcipánu

250 g zmäknutého masla

200 g kryštálového cukru

4 vajcia plus na povrch + jedno rozšľahané na prípravu glazúry

175 g hladkej múky

100 g mandlí

1 ČL prášku do pečiva

kôra z 1 citróna

2 ČL zmiešaného korenia

1 ČL vanilkového extraktu

100 g čerešní predelených na polovicu

3 PL marhuľového džemu

Mohlo by vás zaujímať: Napečte si Veľkú noc s Coolinármi: Ochutnajte mrváň, tsoureki a spravte si vlastnú veku na chlebíčky!

Postup prípravy: 

Zmiešané sušené ovocie vložíme do misky s odšťavenou šťavou z pomaranča a 2 polievkovými lyžicami vody, dáme prevariť, prípadne len zahriať, aby sa zmes spojila.  Prikryjeme a potom necháme úplne vychladnúť. 

Rúru vyhrejeme na 150°C. Z marcipánovej hmoty si urobte/vyrežte okrúhlu základňu s priemerom cca 20cm.  Ostatné odrezky zabaľte a odložte bokom na neskôr. 

Tortovú formu s priemerom cca 20 – 24 cm vymastime maslom a pokryjeme dvojitou vrstvou papieru na pečenie. V miske zmiešame maslo a cukor spolu, až kým nebude konzistencia krémová. Pridáme vajcia, múku, mandle, prášok do pečiva, citrónovú kôru, zmiešané korenie a vanilkový extrakt (všetko naraz) a premiešame. Koláčovú zmes zmiešame  s vychladnutou zmesou pomarančovej šťavy, sušeného ovocia a rozpolených čerešní. 

Čítajte tiež: Chutné veľkonočné cupcakes: Týmito malými skvostami potešíte každého

Na dno tortovej formy vylejeme asi polovicu koláčovej zmesi, medzi to dáme okrúhlu vyrezanú marcipánovú hmotu a následne dolejeme ešte zvyšnú polovicu koláčovej zmesi. Povrch vyrovnáme liskou. Pečieme cca 2 hodiny pri nižšej teplote, tých 150°C. 

Po vybratí z rúry necháme vychladnúť, až potom vyberáme z tortovej formy. Vrchnú časť vychladnutého upečeného koláča potrieme marhuľovým džemom. Polovicu zostatej marcipánovej hmoty vyvaľkáme a pokryjeme ňou povrch koláča. Z druhej polovice marcipánovej hmoty si vytvarujeme 11 guličiek, ktoré kladieme následne okolo celého obvodu takto pripraveného veľkonočného koláču, známeho ako simnel. 

Marcipánové guličky môžete potrieť aj rozšľahaným vajíčkom. Následne dajte pod horúci gril alebo na chvíľu opäť do rúry, aby sa akoby zapiekli a boli pekne lesklé. Buďte opatrní, pretože marcipán rýchlo horí. 

Neprehliadnite: Veľkonočné pečenie v znamení tvarohového koláča babky Zlatky: Navodí vám spomienky na detstvo

Pri servírovaní môžete dozdobiť aj jarnými kvetmi pre potešenie oka. 

Dobrú chuť!