Presunúť na hlavný obsah

Tip na taliansky víkend: Špagety v paradajkovej omáčke s mäsovými guľkami

Recepty

Nie sú špagety ako špagety a Taliani by o tom vedeli rozprávať svoje. Ak chcete prekvapiť svojich blízkych pravými talianskymi chuťami, stavte na tento recept.

Na prípravu potrebujeme

jedno balenie celozrnných špagiet
250g mletého hovädzieho mäsa (prípadne môže byť aj bravčové mäso alebo mix)
2 balenia paradajkového pyré (najlepšie domáceho zavareného, ak si robíte zásoby z leta)
1 rajčinový pretlak
4 väčšie strúčiky cesnaku
1 vajíčko
strúhanka
Worchesterská omáčka
syr parmezán na strúhanie 
olivový olej
himalájska alebo morská soľ, čierne mleté korenie
trstinový cukor
čerstvé lístky bazalky na ozdobu a dochutenie 
 

Postup prípravy

1. Do stredne veľkého hrnca si dáme zovrieť osolenú vodu asi do trištvrte na celozrnné špagety
2. Medzitým si pripravíme mäso. V stredne veľkej miske ho zmiešame spolu s mletým čiernym korením, himalájskou alebo morskou soľou, s jedným vajíčkom, troškou strúhanky (asi za 2 hrste) a tiež s dvomi strúčikmi cesnaku. 
3. Z mäsovej zmesi vytvarujeme malé mäsové guličky o priemere 4 cm, ktoré obalíme ešte vo zvyšnej strúhanke. 
4. Následne ich poukladáme na plech vystlaný papierom a potretý olivovým olejom. Dáme piecť na cca 20-25 minút pri 175 stupňov Celzia?
5. Potom do vriacej vody rozlomíme na polovicu celé balenie celozrnných špagiet a necháme povariť, kým nebudú al dente. 
6. Medzitým si v panvici pripravíme paradajkovú  omáčku z domáceho alebo kupovaného paradajkového pyré, rajčinového pretlaku a štipky Worchesterskej omáčky. Necháme zovrieť, pridáme zvyšné 2 strúčiky cesnaku, pridáme himalájsku alebo morskú soľ, trstinový cukor, čierne mleté korenie. Premiešame a necháme omáčku aspoň pol hodinu odstáť, aby sa poriadne premiešali všetky chute
7. Medzitým si scedíme špagety, ak sme tak už neurobili a polejeme olivovým olejom, aby sa nám nezlepili. 
8. Na tanier dáme najskôr špagety, na to rajčinovú omáčku, potom pár mäsových guličiek, postrúhame na to parmezán a dáme čerstvé lístky bazalky pre chuť aj pohľad. 
 
 
Tip 1: Kto má rád sladšiu rajčinovú omáčku, nech pridá viac trstinového cukru
 
Tip 2: Komu sa nechce robiť, piecť mäsové guličky, môže mäso so všetkými ingredienciami len udusiť na panvici a podávať aj takto. 
 
Dobrú chuť!