Presunúť na hlavný obsah

Sladká klasika, ktorá nesklame: Šúľance ako od babičky

Recepty

Jednoduché jedlo, na ktoré nedali naše babičky dopustiť a pre mnohých je návratom do detstva, si dokážete hravo pripraviť aj sami. Stačí sa len držať starých overených receptov a postupov.

Ingrediencie:

  • 700 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 ks vajíčka
  • štipka soli
  • 150 g mletého maku
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Ošúpeme ich a postrúhame na jemno. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu. Medzitým spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ. 

Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valčeka. Ten následne rozrežeme približne na 10 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky. Tie rozkrojíme na ďalšie časti. Vznikne asi 6 menších valčekov z každého. Každý pomúčime a vytvarujeme medzi dlaňami do šúľančeka.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na domácu zmrzlinu: Dve základné ingrediencie, k tomu pár kvapiek citróna a vaše obľúbené ovocie

Šúľance dáme variť do vriacej vody. Kým sa nám uvaria roztopíme si maslo. Hotové šúľance prelejeme pripraveným maslom a posypeme makovou posýpkou, spolu s práškovám cukrom. Samozrejme môžete použiť aj kakao, či orechy. Dobrú chuť!