Presunúť na hlavný obsah

Tip na víkend: Šalát so zapekanou cviklou a kozím syrom s vlašskými orechmi

Recepty

Tento šalát je skutočnou lahôdkou na tanieri, ktorá poteší nielen váš žalúdok, ale aj na pohľad aj oko, keď sa posnažíte. Vďaka jeho ingredienciám ide o nezameniteľnú kombináciu chutí, na ktorej si zaručene pochutia aj tí, ktorí cviklu nemajú až tak v obľube.

 
V tomto recepte môžete použiť šalát, ktorý vám chutí najviac. Či už použijete ľadový, kučeravý šalát, polníček, zdravý špenát alebo trocha horkastejšiu variantu šalátu, rukolu, chutiť bude naozaj skvelo so všetkými tipmi. 

Na prípravu potrebujeme

500 g cvikla 
1 hlávka ľadového, kučeravého šalátu alebo 
250g baleného polníčka, špenátu či rukoly
250g mäkkého kozieho syra
balzamikový ocot
olivový olej 
soľ, korenie tymián
čierne mleté korenie 
med
za hrsť nadrobno posekaných vlašských orechov 
 

Postup prípravy

 
1. Cviklu nakrájame na kocky a môžeme predvariť v osolenej vode do polomäkka. Potom ju dáme zapiecť na menší plech spolu s posekanými vlašskými orechmi a medom na približne 15-20 minút, kým nebude celkom mäkká. 
2. Medzitým si pripravíme jeden šalát (ten, ktorý si už vyberieme podľa chuti). Dáme ho do väčšej misky. 
3. Pridáme na kocky nakrájaný mäkký kozí syr. 
4. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, tymián korenie. Všetko v správnej miere, aby sme to neprehnali. 
5. Na záver zmiešame, naservírujeme na tanier najskôr ochutený šalát s kozím syrom. Pridáme zapečenú cviklu s medom a vlašskými orechmi. 
6. Nakoniec polejeme balzamikovým octom, olivovým olejom. 
 
Tip 1: Ak máte radi viac syru, pokojne si šalát ešte posypte nastrúhaným parmezánom. 
Tip 2: Namiesto balzamikového octu, ak práve nemáte, môžete samozrejme použiť aj citrón. 
 
 
Dobrú chuť!