Presunúť na hlavný obsah

Tradičné domáce kapustníky: Na vašom stole by počas chladnejších dní nemali chýbať

Recepty

Jednou z obľúbených sezónnych potravín je aj kapusta, ktorá je plná vitamínov. Jej výhodou je, že z nej môžete v kuchyni vyčarovať skutočné lahôdky. Inšpirujte sa receptom na tradičné kapustníky, ktoré si ozvláštnite aj týmito tipmi.

Neprehliadnite: Tip na víkend: Zapekaný karfiol s chedar syrom a sušenými paradajkami

Na cesto potrebujeme

200 g polohrubá múka alebo polohrubá špaldová múka
80 ml mlieko
15 g droždie
30 ml olivový olej
s
vajce, olej na vymastenie 
 

Do plnky potrebujeme

400g kapusta
1 stredne veľká cibuľa (môžu byť aj menšie šalotky)
1 väčší strúčik cesnak
soľ, trstinový cukor, čierne korenie 
olivový olej
 

Postup

 
1. Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Pridáme polohrubú múku obyčajnú alebo špaldovú. Ďalej olivový olej, soľ a vajce. Zo všetkých ingrediencií vymiesime cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a následne necháme na teplom mieste kysnúť min. pol hodinu až hodinu. 
2. Medzitým, ako nám kysne cesto, si pripravíme plnku. Na oleji opražíme dozlatista cibuľu alebo šalotky spolu s pretlačeným cesnakom. Pridáme kapustu, ktorú osladíme, osolíme a okoreníme. Kapustu potom mierne podlejeme a prikrytú dusíme do mäkka. Keď je hotová, necháme ju vychladnúť. 
3. Cesto, ktoré nám vykyslo, si rozdelíme na 8 alebo 9 častí (ako nám to vyjde). Z každej časti urobíme malú placku, do ktorej dáme vyhladnutú plnku. Treba si dávať však pozor, aby bola z kapusty odstránená prebytočná voda. Potom zabalíme do tvaru buchty. Okraje cesta zatlačíme vidličkou, aby sa na plechu a vplyvom tepla nerozliali. Plech, na ktorý budeme kapustníky klásť, dobre vymažeme olejom. Kapustníky klaďte nie príliš vedľa seba alebo nalepené na sebe, ale nechajte nejaký odstup, aby sa nezlepili, keďže v rúre ešte porastú. Na záver ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 min. pri 180 stupňov. 
 
 
Extra tip 1: Ak  máte radi huby môžete ku kapustníkom podávať aj hubovú zmes z masliakov alebo jedlí bedlí či iných húb, ktoré sa k nim výborne hodia.  Huby podusíte na cibuľke, cesnaku a masle, pridáte korenie, soľ. Je to lahodná príloha
 
Extra tip 2: Aby boli kapustníky ešte lahodnejšie, po upečení a vybratí z rúry ich môžete potrieť roztopeným maslom a pre ešte lepšiu chuť a ozdobenie posypať sezamom alebo ľanovými semienkami či nadrobno nakrájanými orechmi. 
 
Dobrú chuť!
 

- Najčítanejšie -