Presunúť na hlavný obsah

3 letné polievky, ktoré zvládnete do pár minút: Tieto chuťovky si obľúbite všetci

Recepty

Nemusíte byť zdatná kuchárka, aby ste zvládli pripraviť tieto tri recepty.

Krémová-cuketová 

Potrebujete:

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 cukety
  • 1.5 litra kuracieho vývaru 
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 hrsť orieškov podľa vlastnej chuti
  •  soľ, čierne korenie, bazalka

Postup: 

V hrnci speníme na olivovom oleji nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak, potom pridáme umytú a na kocky pokrájanú cuketu (aj so šupkou) a zalejeme vývarom. Privedieme k varu, zakryjeme a na miernom ohni povaríme asi 20 minút. Tyčovým mixérom rozmixujeme zeleninu na krémovú konzistenciu. Prilejeme smotanu, okoreníme, osolíme a necháme prejsť varom (cca minútu). Polievku podávame posypanú opraženými orieškami a ozdobenú lístkom bazalky.

Vyskúšajte: Ľadové osvieženie, ktoré vám zároveň zaplní žalúdok. Recept na rýchlu smotanovú tortu

Minestrone

Potrebujete: 

  • 50 g prerastenej slaniny
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 cibule
  • 1 stopkový zeler
  • 1 väčšia mrkva
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1.5 l kuracieho vývaru
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1 konzerva bielej fazule
  • 1 šálka hrášku
  • 2 šálky nasekanej bielej kapusty
  • 100 g cestoviny
  •  soľ, mletá paprika, provensálske korenie, mleté čierne korenie

Mohlo by vás zaujímať: Domáci lava cake ako z cukrárne: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý

Postup: 

V hrnci opečieme na drobno nakrájanú slaninku, následne pridáme olivový olej a opekáme do zlatohneda. Potom prisypeme cibuľku, nakrájanú na tenšie rezančeky a opäť restujeme. Hneď za ňou pridáme na drobno pokrájaný zeler a mrkvu,  spoločne restujeme na miernom ohni približne 5 minút. Pridáme cesnak a minútku opekáme spolu s ostatnou zeleninou. Potom prilejeme vývar a lúpané paradajky. Zmes privedieme k varu a pridáme fazuľku, hrášok a nasekanú kapustu. Osolíme, pridáme papriku a provensálske bylinky. Na miernom ohni varíme asi 30 minút. Vždy keď bude polievka strácať na objeme prilejeme vriacu vodu (polievka má byť redšia a ešte musí poňať aj cestovinu). Keď sú všetky ingrediencie mäkké a uvarené, polievku opäť ochutíme – soľ, korenie. Pridáme cestovinu a varíme ešte ďalších 15 minút.  

Gaspacho

Potrebujete:

  • 800g paradajkovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 PL kečupu
  • 1 PL octu
  • 1 PL strúhanky
  • 1 KL olivového oleja
  • petržlenová vňať
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Naadrobno pokrájame cibuľu, prelisovaný cesnak so strúhankou utlčieme v mažiari alebo inak rozmelníme, prípadne rozmixujeme s troškou rajčinovej šťavy. Dáme do porcelánovej misky, prilejeme rajčinovú šťavu, pridáme kečup, ocot a olej, posolíme a okoreníme. Všetko spolu rozmiešame, pridáme citrónovú šťavu, posypeme petržlenovou vňaťou a dáme do chladničky.

Prečítajte si: Zabodujte domácou zmrzlinou: Recept, ako jednoducho ju pripravíte

Dobrú chuť!