Presunúť na hlavný obsah

Tradičný jablkový koláč v novom šate. Ako si ho pripravíte?

Recepty

Kto by ich nemiloval? Obľúbené koláče, ktoré pripravovali už naše staré mamy, zažívajú comeback. Výsledkom toho sú moderné verzie, ktoré tradičnú chuť skutočne povýšili na iný level.

Potrebujete:

  • 4 veľké jablká
  • 250g polohrubej múky
  • 160g zmäknutého masla
  • 125g práškového cukru 
  • 3 vajíčka
  • 3PL masla
  • 2PL mlieka
  • 2ČL prášku do pečiva
  • vanilka
  • citrónová kôra a šťava z jedného citrónu
  • maslo na vymastenie formy

Postup:

Jablká očistíme, okrajeme a následne nakrájame na tenšie plátky. Tie pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme na chvíľu odstáť. Medzičaosm si rozpustíme maslo na panvici a prostupne pridávame odstané jablká. Opečieme ich z obchoch strán, pričom pridáme trochu cukru - podľa vlastnej chuti a uváženia.
 
Vo väčšej mise si zmiešame zmäknuté maslo, práškový cukor, vanilku a štipku soli. Všetko spolu vymiešame do peny. Pridávame nastrúhanú kôru a vajíčka s mliekom. Na záver pridáme múku a prášok do pečiva. Zmes miešame, až kým nám nevznikne tuhé cesto.  Okrúhlu formu si vymastíme maslom a cesto z misy rovnomerne rozostrieme. Na vrch poukladáme plátky jabĺk tak, aby sa nám prekrývali. Vložíe do rúry a pečieme pri 200 stupňoch približne 45 minút. Na záver môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!