Presunúť na hlavný obsah

Osetský syrový koláč so cherry paradajkami a bylinkami: Ideálny na letné večerné posedenie pri víne

Recepty

Osetský syrový koláč je ako základné jedlo kaukazskej kuchyne známy a obľúbený po celom svete. Jeho poznávacími znameniami sú riedke cesto a pomerne bohatá vrstva syrovej náplne v jeho vnútri. Potešte ním svojich hostí pri letnom posedení vonku na terase.

Na prípravu potrebujete: 

2 PL pšeničnej múky 

2 dcl teplého polotučného mlieka
1 PL masla
1 vajce
2 ČL suchého droždia 
pol ČL soli
pol ČL kryštálového cukru

Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý food styling a nezameniteľná chuť: Šafránové rizoto s krevetami ako ideálna večera na horúce letné dni

Na prípravu syrovej náplne porebujete: 

400 g syra Adyghe 
300 g bryndze
2 PL kefíru
50 g masla 
čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti, cherry paradajky 

Postup prípravy: 

Prihrejeme si  mlieko, aby cesto lepšie vykyslo a bolo vzdušné. Potom k nemu pridáme PL masla a necháme pár minút, aby sa v ňom rozpustilo. 

Vajíčko rozšľaháme metličkou v samostatnej miske. Potom pridáme do teplej mliečnej zmesi. Všetko osolíme a dobre premiešame.

Pšeničnú múku preosejeme a zmiešame so suchým droždím a cukrom. Po malých častiach pridávame do mliečnej zmesi a dôkladne premiešame. Nezľaknite sa, ak bude cesto tekuté a bude sa vám lepiť na ruky. Tak to má byť. 

Cesto sa však musí aj naďalej ručne miesiť a opatrne začneme pridávať múku. Malo by byť mäkké a mierne sa lepiť k rukám. Aby ste zabránili lepeniu, namažte si ruky rastlinným olejom alebo múkou. 

Čítajte tiež: Syrové quiché ako skvelý variant jedla cez pôst. Rozmanitá škála chutí zasýti aj náročné chúťky

Ak  už je cesto dobre premiesené, prenesiete ho do hlbokej misy a prikryjete potravinovou fóliou. Cesto by malo kysnúť na teplom mieste asi 40 minút a zväčšiť svoj objem na raz toľko. 

Medzitým si pripravíme náplň. Oba druhy syra by sme mali nastrúhať na hrubom strúhadle. Zmiešame ich spolu v jednej miske a pridáme trocha soli. Pozor však, aby ste náplň nepresolili, pretože oba syry sú dosť slané. Do náplne môžeme pridať aj čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti. 

Pracovnú dosku posypeme múkou, pretože cesto je stále lepkavé. Cesto rozdelíme na 2 časti. Prvýkrát môžeme použiť valček, ale skúsené ženy v domácnosti ho  môžu rozvinúť ručne.

Rukami tvarujeme z cesta kruh. Do stredu dáme pripravenú náplň a prikryjeme cestom, ktoré zostane na okrajoch. Takto pripravený a naplnený kruh otočíme a zľahka stlačíme. To sa samozrejme musí urobiť opatrne, ale rýchlo, aby náplň nevytiekla. 

Plech vystelieme papierom na pečenie a koláč preložíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 15-20 minút. 

Pred samotným podávaním potrieme rozpusteným maslom. Môžeme podávať so cherry paradajkami

Zaujímavosť na záver: O osetskom syrovom koláči kolujú rôzne mýty. Jeden z nich hovorí, že známa talianska pizza je v skutočnosti len interpretáciou práve osetského koláča. Či je to pravda alebo nie, sa asi nedozvieme, avšak môžete porovnať tieto dve lahôdky vlastnými chuťovými pohárikmi

Neprehliadnite: Syrová quessadilla ako rýchla a netradičná inšpirácia na obed. Explózia chuti vám učaruje

Dobrú chuť!