Sladko slaná chuť tohto koláča vytvorí dokonalý zážitok: Vyskúšajte jablkovo syrový koláč
Slaný koláč doplnený o šťavnaté sladké jablká. K tomu horčica, tymián, syr a cibuľa, ako to môže chutiť? No jednoducho skvele, o čom sa môžete ľahko presvedčiť sami. Sladko slaná chuť bude potešením pre vaše chuťové poháriky.
Na stredne veľký plech potrebujete:
Ingrediencie na cesto:
300 g hladkej múky plus extra na posypanie
70 g strúhaného čedaru alebo iného obľúbeného syru
150 g studeného masla, nakrájaného na kocky
1 vajce, rozšľahané
Ingrediencie na sladko – slanú plnku:
30 g masla
1 PL olivového oleja
2 veľké cibule, rozpolené a nakrájané nadrobno
½ zväzku tymiánu
30 g hladkej múky
500 ml zeleninového vývaru
1 PL obyčajnej horčice
1 PL bieleho vínneho octu
450 g zemiakov, na 2-3 cm kúsky nakrájané
3 jablká, olúpané, zbavené jadrovníkov a nakrájané na 1-2 cm kúsky
150 g zrelého strúhaného čedaru, parmezánu alebo iného obľúbeného syru
Mohlo by vás zaujímať: Pripravte si obľúbený slaný koláč "quiche" na Veľkú noc: Máme pre vás jeho rýchlu a zdravú verziu!
Postup prípravy:
Najprv si pripravte cesto. Do veľkej misy vysypte múku, syr a štipku soli a premiešajte. Pridajte maslo a končekmi prstov ho rozotierajte, kým zmes nebude pripomínať strúhanku. Vmiešame 4-5 PL studenej vody a vypracujeme cesto. Zabaľte a nechajte vychladnúť 30 minút.
Na prípravu plnky rozpustite maslo v strednom hrnci na strednom ohni. Potom pridajte olej a nakrájanú cibuľu a varte 10-15 minút, kým skaramelizuje. Pridajte tymián a smažte ešte 1 minútu.
Prisypte múku a premiešajte, aby sa zmes spojila. Postupne primiešavajte vývar, pridávajte ho po malých množstvách, aby ste zabránili tvorbe hrudiek. Priveďte do varu a za občasného miešania varte ďalších 10 minút. Ku koncu varenia vmiešajte horčicu a ocot.
Čítajte tiež: Škola varenia: Lotrinský slaný koláč
Medzitým si uvarte zemiaky, aby neboli rozvarené, ale držali tvar. Potom sceďte a vmiešajte do pripravenej omáčky. Napokon pridajte jablká, čedar a trochu korenia a znova premiešajte. Rúru predhrejte na 200 stupňov C.
Takto pripravenú plnku vlejte do zapekacej misy alebo stredne veľkého plechu. Kým bude chladnúť, rozvaľkajte si cesto zľahka na hrúbku cca 1 cm na dobre pomúčenej doske. Cesto nakrájate na cca 1 cm široké pásiky. Polovicu pásikov položte na plnkovú zmes vodorovne a ponechajte niekoľko milimetrové medzery. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v rúre cca 50 minút.
Neprehliadnite: Slané šatôčky s hubovou plnkou - na vianočnej tabuli vám zachutia
Dobrú chuť!