Presunúť na hlavný obsah

Naše telo prijíma cukry dvoma spôsobmi: Takto zabránite tomu, aby ich premieňalo na tukové vankúše

Chudnutie a diéty

Cukor neznamená len pomyselného strašiaka pre našu figúru. Telo ho nevyhnutne potrebuje. Základom však je vyberať si ten správny. Len vtedy dokážete zabrániť tomu, aby ručička na vašej váhe stúpala smerom nahor.

Často počúvame, že cukor je škodlivý a pre naše zdravie je ozajstným strašiakom. Áno, niečo z toho je pravda, no nie všetko. Veľmi dôležité totiž je, v akej forme ho vaše telo prijíma. Pozrite sa spolu s nami, čo môžete urobiť preto, aby cukor organizmus nepremenil zbytočne na tukové vankúšiky.

Prečítajte si: Vyskúšajte super cviky od úspešnej fitnesky: Slovenka Timea odporúča pri tomto zatnúť zadok

Napriek tomu, že sacharidy nemajú najlepšiu povesť, najmä čo sa figúry týka, pre naše telo sú nesmierne dôležité. Základom je však vybrať si tie, ktoré dokážeme dokonale spracovať.  

Kde ich nájdeme 

Sacharidy patria do skupiny makroživín a nachádzajú sa v rôznych potravinách. Väčšina je rastlinného pôvodu, no pre lepšiu chuť sa pridávajú aj do spracovaných potravín vo forme škrobu alebo cukru. Zdrojom prirodzene sa vyskytujúcich sacharidov sú:

  • ovocie
  • zelenina
  • mlieko
  • orechy
  • semienka
  • strukoviny 

Kľúčový glykemický index 

Existujú tri druhy sacharidov: cukor, škrob a vláknina. Ak sa snažíte o to, aby sa sacharidy vo vašom tele prirodzene spotrebovali a nepremenili na nežiaduce tukové vankúšiky, uprednostňujte jedlá s nižším glykemickým indexom. Majú ho semienka, strukoviny, zelenina, či dokonca ovocie. Naopak vyvarujte sa zemiakov, kukurice a veciam vyrobených z rafinovanej múky. Základom je, že sacharidy nemajú tvoriť viac ako 45% prijatej energie denne. Nezabúdajte však, že cukor je hlavným zdrojom našej energie. Zložené cukry sa počas trávenie rozkladajú na jednoduché. Tie sa vstrebávajú do krvi - poznáme ich ako glukózu. Práve tá s pomocou inzulínu vstupuje do našich buniek. Následne sa uloží do obličiek, svalov a ďalších tkanív, odkiaľ je organizmom využitá v prípade potreby, alebo sa premení na tuky. Pokiaľ teda nechcete priberať, dodržiavajte isté pravidlá. 

Držte sa týchto zásad

  • Celozrnné výrobky sú lepším zdrojom vlákniny, draslíku a horčíka ako rafinované obilniny
  • Doprajte si kvalitné mliečne produkty - syry a jogurty ktoré predstavujú skvelý zdroj bielkovín 
  • Strukoviny typu hášok, šošovica, či fazuľa sú bohaté na vlákninu, prospešné tuky
  • Vynechajte potraviny s pridaným cukrom ako sú sladké nápoje, dezerty a sladkosti

Mohlo by vás zaujímať: Tréningový plán podľa sexi tanečnice Natálie Glosíkovej: Opísala nám jej overené cviky na štíhlu postavu

Zamýšľate sa nad tým, akou formou cukor prijímate?

spolu hlasovalo 174 ľudí

Áno
138
Nie
36

Diskusia k článku

comments powered by Disqus