Presunúť na hlavný obsah

Populárny trend stravovania, s ktorým prichádzajú mileniáli: Budeme sa vďaka tomu dožívať dlhšie?

Zdravie a relax

Ak existuje generácia, ktorá robí v médiách titulky, keď príde reč na jedlo a stravovanie, potom sú to určite mileniáli alebo generácia Y. Ak prevádzkujete reštauráciu, rozhodne stojí za to sa nad ich potravinovou revolúciou zamyslieť a venovať pozornosť tomu, čo mileniáli v stravovaní hľadajú.

Éra nezdravých fastfoodov viedla aj k tomu, že dnes patrí obezita k jedným z najrozšírenejších civilizačných ochorení. Súčasná generácia Y alebo tzv. mileniáli sa rozhodli pohľad na jedlo, stravovanie vo všeobecnosti pozmeniť. Mnohí z nich predovšetkým prostredníctvom instagramu a ďalších sociálnych sietí diktujú trendy v potravinovom priemysle a hľadajú cesty ako jesť dobre, vyvážene, kvalitne, ale aj to, aby sa všetci ľudia zaujímali o to, čo a ako jedia. V dôsledku ich vnímania stravovania vznikli rôzne životné štýly či služby, ktoré dávajú ľuďom na výber. Čo dnes v stravovaní mileniáli skutočne hľadajú a oceňujú?

Za kvalitné potraviny sú ochotní si priplatiť

Generácia mileniálov v otázke kvality potravín dnes na peniaze nehľadí. Práveže za dobré, výživné jedlo z kvalitných surovín je vždy ochotná si radšej aj priplatiť. Pretože vedia, že to, čím kŕmime naše telo, je dôležité. Závisí od toho naše zdravie. V dôsledku tohto trendu sa aj viaceré reštaurácie snažia zadovážiť si potraviny do svojej kuchyne od overených predajcov, o ktorých vedia, že na tejto hodnote a kvalite stavajú tiež. Rovnako v dôsledku toho vznikajú aj rôzne donášky, kde si objednáte zdravé jedlo komplet na celý týždeň a ešte vám ho aj prinesú domov. Áno, zaplatíte si, ale dostanete to, čo chcete a jete zdravo, a to je pre nich priorita. 

Mohlo by vás zaujímať: Nízkokalorická diéta, ktorá vás naučí stravovacím návykom: Palivové jedlá sú z probiotík a bielkovín

Hľadajú zdravšie alternatívy potravín

Mileniáli hľadajú spôsoby v stravovaní, ako nahradiť nezdravé potraviny podobnou potravinou, ale v kvalitnejšej verzii, ktorá nezaťažuje náš orgnizmus, má viac živín a vitamínov, je ľahšia na strávenie a pod. Preto namiesto tradičnej bielej múky používajú vo svojich kuchyniach špaldovú, amarantovú, pohánkovú a ďalšie druhy, namiesto tradičného masla s množstvom tuku zase populárne avokádo, ktoré má podobnú konzistenciu, ale zdravé tuky. Namiesto bieleho cukru sladia prírodným medom, stéviou alebo ďalšími. Jednoducho hľadajú a nahradzujú, aby neničili svoje telo rafinovanými, spracovanými potravinami. 

 Čítajte tiež: Tajomstvo najzdravších ľudí na svete: Táto jedna vec im zabezpečila krásnu postavu a zdravie doslova na počkanie

Stavajú na ekologicky vypestovaných potravinách 

Mileniáli sú tou skupinou súčasných ľudí, ktorí hľadajú aj akýsi návrat k prírode. Veď, keď si len vezmete našich predkov, prastarých či starých rodičov, ktorí sa dožívajú pomerne vysokého veku, a viete čím to tiež určite je? Vďaka vlastnoručne vypestovanej, nepostriekanej zelenine a ovociu. Vďaka tomu, že všetko, čo skončilo na ich tanier, najskôr prešlo ich rukami, ich starostlivosťou, spracovaním. Presne toto si uvedomujú mileniáli, ktorí sa zaujímajú o to, akým procesom potraviny, z ktorých si varia, prešli. V ich zoznamoch najviac kupovaných potravín jednoznačne kraľujú organické, zdravé, prírodné produkty. Mnohí z nich si v dôsledku tohto trendu neváhajú založiť vlastnú mini záhradku, v ktorej sa snažia aspoň väčšinu zeleniny a ovocia dopestovať sami. Keď nie to, tak sa snažia si zadovážiť tieto prírodné potraviny aspoň z miestnych trhov, z fariem, a nie zo supermarketov. 

V jedle sú zvedaví a chcú skúšať

Instagramové kontá mileniálov sa predbiehajú v tom, kto nielen výživné a zdravé jedlo pripraví, ale aj to, aby to jedlo na pohľad vyzeralo, keď sa s ním na instagrame pochváli.  Predovšetkým časť mileniálov nazývaní foodblogeri, sa zaujímajú aj o tento aspekt rovnako ako aj v mnohých reštauráciách. Táto generácia je ochotná skúšať rôzne kuchyne, kombinovať rôzne chute, vymýšľať nové smery v stravovaní. V dôsledku toho vieme napríklad aj o vegánskom spôsobe stravovania a o ďalších, ktoré sú vo svete skutočne populárne. Mileniáli sú jednoducho ochotní skúšať, ktorý spôsob stravovania im najviac vyhovuje, ktorý najviac prospieva ich telu, ich zdraviu.

Neprehliadnite: Zdravé raňajky, z ktorých sa priberá najviac: Všímajte si riziká, kvôi ktorým sa rýchlo menia na kalorickú bombu

Zlatou strednou cestou je vyvážená a pestrá strava 

Samozrejme, že všetko je dvojsečná zbraň. Pretože na jednej strane sú tieto ich hľadania, skúšania, odporúčania prospešné, úžasné. Pomôžu zmeniť pohľad na to, čo a ako jeme. Vďaka nim si možno uvedomíme, že sme doteraz vo svojom stravovaní robili niečo zle, že sme sa kŕmili nevhodnými potravinami. Začneme premýšľať, a to je len dobre. Na strane druhej v dôsledku pretlaku informácií o rôznych životných štýloch v stravovaní, môže byť súčasná generácia aj zmätená. Môže prepadnúť istému štýlu natoľko, že napríklad zo dňa na deň si povie, prestanem jesť mäso a stanem sa vegánom. Alebo vylúčim všetky mliečne výrobky, hoci mám veľa z nich rád len preto, že niekto povie, že v skutočnosti škodia. Takýto drastický spôsob zmeny v stravovaní nám môže tiež spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie. Takže platí všetko s mierou, nič netreba preháňať, ani  čo sa týka zdravého stravovania, a naopak zase netreba ani podceňovať a povedať si zakaždým, že veď ten hamburger každý deň  na večeru je v poriadku a nemôže mi ublížiť. Zlatou strednou cestou je nepochybne vyvážená a pestrá strava a každý by si z nej mal vybrať to, čo mu chutí.